2024. május 5. - Györgyi

Jobbik: utalvány formájában járjon a segély

Törvénymódosítást kezdeményez a Jobbik azért, hogy az önkormányzatok utalványozási rendszert hozhassanak létre a szociális segélyek és a rendelkezésre állási támogatás folyósítására.
2010. szeptember 29. szerda 13:38 - HírExtra
Sneider Tamás, a parlament ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy javaslatuk alapján az utalványokat nem havonta, hanem hetente adnák át a rászorulóknak, mivel "rengeteg család nem tudja beosztani a pénzét egy hónapra előre". A heti juttatással - folytatta - elejét lehetne venni annak, hogy ezeknél a családoknál "a kocsmai dorbélozás utáni éhkopp" hosszú ideig tartson.

A politikus hozzátette: az utalványozási rendszert átmeneti megoldásnak tartja; a Jobbik távolabbi célja, hogy minden magyarországi segélyezett szociális kártyán kapja meg juttatásait, s azt a közművállalatok mellett kizárólag olyan üzletekben lehessen felhasználni, ahol a termékek legalább négyötöde magyar eredetű.

Ez utóbbi feltétel a hazai gazdaság fellendítésének eszköze lehetne - mondta a jobbikos politikus, megjegyezve, hogy a szociális kártya rendszerét elképzelésük szerint az állam működtetné.

Arra is kitért, hogy a szociális kártya országos alkalmazása az "uzsorabűnözés" felszámolását segíthetné.

Kérdésre válaszolva Sneider Tamás elmondta: a szociális bizottság szakértői keretéből támogatni kívánja olyan tanulmányok elkészítését, amelyek alapján pontos képet lehet kapni arról, hogy mekkora a cigányság létszáma, "kit tekintünk cigány embernek Magyarországon, hogyan viszonyulnak a többségi társadalomhoz (...), és hogy milyen a szociális helyzetük".

A "cigánybűnözés" kifejezéssel kapcsolatban Sneider Tamás kifejtette: ő nem túl érzékeny akkor, ha "magyarbűnözésről" beszélnek, és elfogadja például azt, hogy Magyarországon "a hackerek túlnyomó többsége bizony magyar származású, így ez egy tipikus magyarbűnözési kategória", ugyanakkor - hangsúlyozta - léteznek olyan bűncselekmények, "amelyek nem a magyar etnikumra jellemzők".

A sajtótájékoztatón Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő Káli Sándor miskolci polgármester keddi közleményére - amelyben a szocialista politikus bocsánatkérésre szólította fel őt, amiért azt állította, hogy a városvezető fölvette a kapcsolatot a rendőrséggel jobbikos riválisának letartóztatása ügyében - úgy reagált: szerinte Káli Sándornak kellene bocsánatot kérnie a miskolciaktól, azoktól, "akikre rászabadította a cigánybűnözőket, és akiket eladósított az elmúlt években".

Szegedi Csanád hozzáfűzte: fenntartja, hogy a rendőrség az általa következetesen a "politikusbűnöző" jelzővel illetett Káli Sándor utasítására lépett fel testvérével, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltjével szemben. Szerinte ugyanis a szocialista politikus pontosan tudja, hogy a vasárnapi önkormányzati választás Miskolcon "a Jobbik és az MSZP között fog eldőlni". (Szegedi Mártont vasárnap vették őrizetbe rongálás miatt, miután a város egyik villamosmegállójában eltávolította Káli Sándor plakátját, tiltakozásul amiért azt egy jobbikos tacepaóra ragasztották rá.)

Az európai parlamenti képviselő arra szólította fel Káli Sándort, hogy lehetőleg vasárnapig kérjen bocsánatot a miskolciaktól, mert reményei szerint "utána úgyis majd a börtönben fogja tölteni a következő éveit".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását