2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Vatikáni kitüntetésben részesült Roska Tamás

Barátok, kollégák, pályatársak, egykori iskolatársak és a tudományos élet jeles képviselői, tisztelői köszöntötték Roska Tamás akadémikust 70. születésnapján pénteken Budapesten; ebből az alkalomból XVI. Benedek pápa a Nagy Szent Gergely Rend nagykeresztjének civil fokozatát adományozta a professzornak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar alapítójának.
2010. szeptember 24. péntek 15:47 - HírExtra
A felsőoktatási intézmény karának aulájában tartott ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek köszöntőjében úgy fogalmazott, hálásnak kell lenni Roska Tamásnak azért, hogy a kezdetektől támogatta az egyetem alapítását, és azért, amiért később kitartóan dolgozott a kar megalapításáért, a "kar identitásáért".

Az egyetem információs technológiai karának különösen magas tudásszintje megfelel az egyetem ideájának, hiszen a hitnek "szüksége van arra", hogy párbeszédben legyen a természettudományokkal - hangoztatta.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint Roska Tamás professzor személyisége és életútja tette lehetővé a különböző tudományágak együttgondolkodását ezen a szakterületen.
Sólyom László volt köztársasági elnök rövid köszöntőjében is a tudományos műhelymunka fontosságára hívta fel a figyelmet, mint mondta, a Pázmány Péter egyetem karán folyó műhelymunka igazi szellemiséget tud teremteni.

Az egykori köztársasági elnök magát Roska Tamás tanítványának tekinti, mert - ahogy fogalmazott - Roska Tamásnak voltak olyan gesztusai és mondatai, amelyek úgy maradtak meg benne, mint egy tanítványban kell, hogy megmaradjanak.

A Széchenyi- és Bolyai-díjas informatika professzort 70. születésnapja alkalmából levélben köszöntötte a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az ünnepségen jelen voltak a tudományos társaság korábbi vezetői, felsőoktatási intézmények irányítói és a tudományos élet képviselői.
Roska Tamás többi között társfeltalálója az első programozható analogikai celluláris szuperszámítógép elvnek, valamint a CNN bionikus szemnek.

1989-90-ben a Veszprémi Egyetemen megszervezte a Műszaki Informatika szakot, 1998-ban pedig az Információs Technológiai Kart a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A kar alapító dékánja volt 1998 és 2006 között, jelenleg a kar pro-dékánja és a Doktori Iskola vezetője. Néhány éve a SZTAKI Tudományos Tanácsának elnöke. 2006-ban a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Egyetem közös szervezésében megalapították a molekuláris bionika új, multidiszciplináris alapszakot, melynek szakfelelőse.

A Nagy Szent Gergely Rend nagykeresztjének civil fokozata a Vatikán legmagasabb, nem egyházi személyeknek adható kitüntetése, amelyet 2004-ben Orbán Viktor miniszterelnök vehetett át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását