2024. május 2. - Zsigmond

Kutatók éjszakája: trükkös tricikli és hangszersimogató

A Kutatók éjszakáját szervező Tempus Közalapítvány központi programjainak a Millenáris ad pénteken otthont, ahol a látogatók megismerkedhetnek a nanopaprikával, azaz a nanotudomány fűszeres világával, a trükkös triciklikkel, és lesz hangszersimogató is.
2010. szeptember 23. csütörtök 13:56 - HírExtra
Az érdeklődők a nanotudományok történetével, napjainkban leginkább meghatározó irányaival és a Nanopaprika.eu közösségi oldallal ismerkedhetnek meg játékos formában.

A Millenárisra látogatók távcsöves kirándulást tehetnek az őszi égbolton, és lesz élményműhely is, amelynek résztvevői megtapasztalhatják: a matematika több is lehet, mint szigorú tudomány, ez a felismerések, az örömteli alkotás eszköze is.

Puli a Holdra! - magyar űrszonda indulhat égi kísérőnkre: egy fiatal, ambiciózus magyar csapat nem kisebb fába vágta a fejszéjét, minthogy eleget tegyen a Google Lunar X Prize (GLXP) - egy 30 millió dollár (6,32 milliárd forint ) összdíjazású nemzetközi verseny - kihívásának, amelynek célja eljuttatni egy önjáró szerkezetet a Holdra.

A verseny szabályai szerint egy 90 százalékban magánpénzből finanszírozott csapatnak kell sikeresen eljuttatnia egy automata egységet a Hold felszínére, amelynek az érkezési helytől számítva legalább 500 métert kell megtennie, és el kell küldenie az úgynevezett Mooncastot a Földre. A Mooncast-adásban egy 360 fokos panorámaképet kell adni a Hold felszínéről, felvételeket a járműről, közel valós idejű videókat annak útjáról, és az új információk mellett egy előre tárolt adatcsomag Földre sugárzását is meg kell oldani.

A Puli csapat (Team Puli http://www.pulispace.com ) 2010 júniusa óta gőzerővel dolgozik a projekten: első lépésként a nevezéshez szükséges leírásokat dolgozta ki és ismeretterjesztő programokat készített elő a világűrről, a Holdról, ezek magyar vonatkozásairól. Augusztus végére elkészült a nevezési szándéknyilatkozat is, amelyet a GLXP pozitívan értékelt, ezzel is elismerve a Puli teljesítményét.

A hangszersimogató keretében a látogatók sok érdekes hangszert, így a kalimbát, az óceándobot, esődobot, vietnami dorombot és még számos más zenei instrumentumot próbálhatnak ki.

A vállalkozó kedvűeket várja egy trükkös tricikli is, amelyen minden fordítva működik: hátrafelé kell pedálozni ahhoz, hogy előre haladjunk, tolatni is lehet, ha előre tekerjük a pedált. Ellenkező irányba kell forgatni a kormányát is, mint amerre szeretnénk kanyarodni. Így igazán nincs könnyű dolga annak, aki megpróbál mielőbb végighaladni a pályán.

Ezer kutató várja az érdeklődőket 23 város 44 intézményének nyolcszáznál több eseményén pénteken a Kutatók éjszakáján. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói pálya népszerűsítése. A Tempus Közalapítvány ötödik alkalommal rendezi meg a nagyszabású programot, amelynek idén a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását