2024. május 7. - Gizella

Felfüggesztett halálos áramütésért

Hat hónap, három évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság csütörtökön azt a férfit, akinek hibájából 2008 nyarán halálos áramütés ért egy munkást az M60-as autópálya építkezésén.
2010. szeptember 23. csütörtök 17:53 - HírExtra
A bíróság B. Pált foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben mondta ki bűnösnek, és nem jogerős ítéletében kötelezte 200 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a férfi mindenesként dolgozott egy, a M60-as autópálya Bóly-Pécs szakaszának kivitelezésében közreműködő alvállalkozónál, s 2008. június 16-án egy munkás megkérte: munkagéppel szállítson át egy kompresszort egy másik munkaterületre.

A vádlott a járműhöz erősítette, majd azzal felemelte a több száz kilogramm súlyú kompresszort, amelynek kilengéseit a munkás a gépet kísérve a kezével próbálta mérsékelni. A munkagép gémje azonban hozzáért egy 12 kilowattos villamos felsővezetékhez, a munkás pedig halálos áramütést szenvedett.

Palotai Gabriella bíró a határozat indoklásában rámutatott, hogy a vádlottnak nem volt engedélye a munkagép kezeléséhez, az egyébként sem volt alkalmas szállítási feladatok végrehajtására, ezt neki és a sértettnek is tudnia kellett.

Elmondta azt is, hogy a bíróság által az ügy kapcsán megismert dokumentumok, tanúvallomások a beruházás szervezetlenségére utalnak. Rámutatott: a halálesethez hozzájárult az is, hogy a munkafolyamatok nem voltak összehangolva a "szinte lenyomozhatatlan" alvállalkozói rendszerben, és a munkavédelmi terv csak a tragédia után jutott el a dolgozókhoz.
A bíró úgy vélte, a szabályszegésekért felelősség terheli a vádlottat foglalkoztató, azóta megszűnt alvállalkozó cég mellett a fővállalkozót is, mert köteles lett volna mindent elkövetni a dolgozók testi épsége és életük védelme érdekében.

Palotai Gabriella kitért rá, hogy a vádlott mulasztásáért öt év szabadságvesztéssel is büntethető lett volna, de tekintettel büntetlen előéletére, idős korára, s arra, hogy kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, hat hónap, három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották.
A vádlott tudomásul vette a döntést, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, ezért az ítélet nem jogerős.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását