2024. május 5. - Györgyi

Mindegy mekkora a város adóssága

Pásztor Béla veresegyházi polgármester állítja, az ő városa a legeladósodottabb a világon. Azonban mindegy mekkora az adósság, amíg az kezelhető.
2010. szeptember 21. kedd 15:58 - Forján-Vass Máté
Pásztor Béla
1964-ben került Veresegyházára. A művelődési ház igazgatói állás pályázta meg, amit meg is nyert. Egy évig ebben az intézményben tevékenykedett. Közben tagja lett a községi Tanácsnak is.

1965-ben a korábbi tanácselnököt kinevezték egy közeli tsz élére. A választása Pásztor Bélára esett, aki rövid gondolkodási idő után vállalta a pozíciót.

1990-ben függetlenként indult a falu polgármesteri címéért, amelyet megnyert. Azóta is sikerrel vett minden választást.

A település 2001-ben elnyerte a városi címet.
Az adósság szó hallatán mindenki negatív dologra gondol. Főleg válság idején, amikor nehéz a törlesztés. Rendre hallani olyan városról, amelyiknél súlyos pénzügyi gondjai vannak és eladósodott.

Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere azonban az adósságból viccet csinál. Legutóbb azt mondta, hogy az ő városa a legeladósodottabb a világon. Ezzel kapcsolatban kerestük meg őt:

Önöké a világ legeladósodottabb városa?

Nem. Ezt csak viccből mondtam. Amikor találkozunk a dán és német kollégákkal, akkor elmondták, hogy ők hogyan állnak. Én meg azt mondtam, hogy mi vagyunk a világ legeladósodottabb városa.

Miért viccel ezzel?

Bemutatom azt is, hogy nem minden olyan jó. Szép a város, de az is hozzátartozik, hogy van adósságunk. Ez nagyon helyes, mert a hitel a gazdaság motorja. Aki nem vesz fel hitelt, az nem is tud fejlődni. Mi is az óta fejlődünk, amióta hitelt veszünk fel.

Nem veszélyes Veresegyház jövőjére, ha ilyeneket mond?

Nem az a fontos, hogy mit mondunk, hanem az, hogyan élünk. Nyugodtan mondhatom, mert nem igaz, hogy bajban vagyunk.

Nem támadják ezekért a kijelentésekért?

Dehogynem. De nem foglalkozom velük. Sőt, ha nem mondanak elég keményet, elég sértőt, akkor még fizetek is nekik, hogy mondjanak erősebbet. Ezek engem viszont nem érdekelnek, csak a város jövője.

A választásokon nem ront az esélyein?

Nem. Az emberek nem ezek alapján ítélik meg a munkámat. Az életkörülmények határozzák meg, hogy hogyan választanak. Például érdekel valakit, mennyi az államadósság?

Szerintem van olyan

Igen, de azoknak nincs más munkája. Azok írogatnak ide-oda, aztán ha nem jön be, akkor azt mondják, hogy elnézést. Nincsen veszteni valójuk.

A hitelezők sem rémülnek meg ilyen mondatoktól?

Nem. Ha most kérnék, mondjuk kétszáz milliót a hitelezőtől, és hozzáteszem, két óra múlva legyen, akkor itt lesz. Mondjuk, még papírt sem készítünk róla, viszont megmondom neki, hogy mikor adjuk vissza, megkapjuk a pénzt. A piacon nagy a szavahihetőségünk.

Most azon dolgozunk, hogy tudjuk kivédeni a svájci frank okozta gondokat az embereknél. Valószínű, hogy komoly hitelt veszünk fel. Ezeket adjuk az embereknek, hogy megszabaduljanak a gondoktól.

Nem veszélyes hitelt felvenni, hogy a hiteleseknek adják oda? Mi van, ha nem fizetik vissza?

Ami nem veszélyes, az engem nem érdekel.

Nem vállalnak túl nagy kockázatot?

De igen. Viszont kockázat nélkül nincs nyereség. Az emberek könnyebb terhet viseltek, így a magasabb adót is könnyen elviselhetik. Ezzel gazdálkodni kell.

Teljesen mindegy, hogy mekkora Veresegyházának az adóssága?

Igen. A lényeg, hogy kezeljük. Minden hitelt pontosan fizetünk. Nincsen kifizetetlen számlánk. Az emberek megkapják a fizetésüket, tehát működünk.

Akkor ezt a kijelentést csak a választások miatt fújták fel?

Igen, ez csak azért van. Volt egy vita, a kihívóm azt mondta, hogy nem hozom nyilvánosságra, mennyire eladósodott a város. Erre mondtam azt, hogy a külföldieknek azt szoktam mondani, mi vagyunk a világ legeladósodottabb városa. Ez az adósság, ami van, ez húsz évre szól. Mi erős gazdasági talajon állunk, mindet visszafizetjük.

Továbbra is ugyan olyan jónak tartja az esélyeit a választáson?

Sosem szoktam latolgatni az esélyeimet. Ha azt mondják az emberek, hogy menjek, akkor menni fogok. Ezt korábban is így fogtam fel.

1989-ben minden párt ellenem volt. Azt mondták, hogy lopok, csalok, hazudok. De ezek a vádak nem minősítenek. Az embert a tettek mérik. Akkor nyolcvanhárom százalékkal nyertem, mert így ítéltek meg.

Én nagyon szívesen csínálom a munkám. Valamikor a falunak nem volt villanyhálózata, vagy aszfaltozott utcája. Ma meg a tíz legjobban fejlődő városok egyike vagyunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását