2024. május 2. - Zsigmond

Otthon tartanák a vajdaságiakat

A Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) az oktatási-kulturális területen végzett tevékenysége segíthet abban, hogy a vajdasági magyar fiatalok megmaradjanak szülőföldjükön. Az MNT a szerbiai magyar kisebbségi kulturális autonómia legfőbb szerve.
2010. szeptember 18. szombat 10:25 - HírExtra
A magyar parlamenti bizottság Balla Mihály vezette négyfős küldöttsége kétnapos szerbiai látogatásának zárásaként Szabadkán (Subotica) tárgyalt Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével és Korhecz Tamással, az MNT elnökével. Előzőleg Újvidéken (Novi Sad) Egeresi Sándorral, a vajdasági tartományi képviselőház elnökével folytatott megbeszélést.

Az MNT többek között ösztöndíjakkal, a kollégiumi hálózat fejlesztésével járulhat hozzá ahhoz, hogy a fiatalok ne menjenek nagy számban külföldre tanulni, ahonnan sokan közülük nem is térnek vissza a szülőföldjükre - mondta el Balla Mihály. Ezzel az MNT hozzájárulhat a vajdasági magyar közösség együtt tartásához - tette hozzá. A fiatal értelmiségi réteg Vajdaságban maradása Szerbiát is erősíti, vagyis Belgrádnak is érdeke - jegyezte meg.

Pásztor István a találkozó után újságíróknak elmondta: tájékoztatta a külügyi bizottság tagjait a vajdasági magyar közösségnek - elsősorban az MNT révén megvalósítandó - terveiről. Szó volt még a január 1-jén életbe lépő új, a magyar állampolgárság fölvételét megkönnyítő szabályozással kapcsolatos ügyintézésről, az arra való fölkészülésről.

A VMSZ elnöke jövő héten Budapesten tárgyal erről Németh Zsolttal, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával és a tárca több más vezető tisztségviselőjével, továbbá Wetzel Tamással, az állampolgársági törvény végrehajtását felügyelő miniszteri biztossal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását