2024. május 4. - Mónika, Flórián

Médiacsomag: újabb komoly bírálat

Karol Jakubowicz médiaszakértő szerint a magyar médiacsomag megteremti az intézményes és jogi keretet az önkényes beavatkozásra a véleménynyilvánítás szabadságába, számtalan csapdát kreál a média és az újságírók számára.
2010. szeptember 12. vasárnap 11:38 - HírExtra
A szakértő - akit az EBESZ média képviselője kért fel a magyar médiatörvény értelmezésére - a Vasárnapi Híreknek nyilatkozva cáfolja, hogy a jelentést a magyar ellenzéki pártok diktálták volna Budapestről és készen áll, arra hogy bírálóival tartalmi vitát folytasson le.

A Vasárnapi Híreknek adott interjújában Karol Jakubowicz médiaszakértő, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kérésére készített elemzéséről szólva leszögezi: a médiacsomag sérti az Emberi Jogok Európai Konvenciója 10. cikkelyének alapelvét, miszerint a véleménynyilvánítás és az információ szabadsága a norma, és bármifajta beavatkozás e szabadságba a kivétel, amely csak bizonyos, világosan meghatározott körülmények között történhet.

A csomag megteremti az intézményes és jogi keretet a meglehetősen önkényes beavatkozásra a véleménynyilvánítás szabadságába, számtalan csapdát kreál a média és az újságírók számára, amelyeket a Médiatanács felhasználhat bármiféle média termék ellen - szögezi le.

Elmondta még, hogy a nyomtatott sajtó, az elektronikus média és az internet számára megalkotott egyforma szabályozási rendszer szembe megy a demokratikus országokban szokásos gyakorlattal; a közszolgálati média számára teremtett intézményi rendszer pedig ellentétes az Európa Tanács, egykor Magyarország által is támogatott követelményeivel, amelyek e média függetlenségéhez kerestek garanciákat.

A médiaszakértő arra a felvetésre, miszerint a magyar kormányzó pártok, a Fidesz és a KDNP támadták az EBESZ jelentést azzal, hogy a magyar ellenzéki pártok, elsősorban az MSZP - diktálták Budapestről, úgy vélekedett: abszurd az ötlet, hogy bárkinek is hagyná, diktálja neki, hogy mit írjon; a magyar médiacsomagról készült elemzés teljes mértékben az övé. Hozzátette: üdvözölne egy tartalmi vitát az általa kimutatott problémákról és készen állna arra, hogy elismerje tévedéseit, a jogi tételek rossz értelmezését, ha elkövetett ilyent.

Az interjúban Karol Jakubowicz úgy vélekedett, hogy a magyar médiacsomag helyenként azonos megoldásokat alkalmaz, mint a Kazahsztáni Köztársaság tömegmédiáról szóló, 1999-es törvénye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását