2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ritka földmozgás váltotta ki a cunamit

Ritka kettős földrengés váltotta ki újabb kutatások meglepő eredménye szerint a 2009 szeptemberében a Csendes-óceán déli vidékén pusztító cunamit.
2010. augusztus 19. csütörtök 07:35 - HírExtra
A szeptember 29-i rengések nyomán feltámadó szökőár Szamoán, Amerikai Szamoán és Tongán szedett halálos áldozatokat, de korábban úgy gondolták, mindezért egyetlen, a Richter-skála szerinti 8,1 erősségű földrengés volt a felelős.

Most azonban egymástól függetlenül és eltérő módszerekkel dolgozó két kutatócsoport is arra a meglepő megállapításra jutott, hogy a természeti katasztrófához két, egyenként 8-as erősség feletti rengés vezetett alig néhány perc különbséggel. A szakemberek felhívták a figyelmet, külön érdekesség, hogy a két rengés más törésvonalak mentén jelentkezett. Azt még nem tudták megállapítani, melyik volt az első - derült ki a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányokból.

A földtani kutatókat tavaly óta foglalkoztatta a rejtély, amely a cunamit övezte. Az eredeti - egy földrengésről szóló - teóriáknak ugyanis nem felelt meg a szökőár lefolyása. A pusztító hullámok nem a várt időben érték el a partokat, és az utórengések sem az eddig ismert módon, az epicentrum körül jelentkeztek.

Új-zélandi szakemberek GPS-adatokat és mélytengeri cunami hullámok megfigyelésével jutottak arra a megállapításra, hogy egy 8,1-es és egy 8-as erősségű rengés tört ki a katasztrófa napján.
Tőlük függetlenül dolgozó amerikai kutatók azt is tudni vélik, hogy a 8,1-es rengés megelőzte a másikat.

Abban mindkét kutatócsoport és szakértők is egyetértenek, hogy a pontosabb ismeretek megszerzéséhez még további munkára van szükség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását