2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vége a Debreceni Nyári Egyetemnek

Befejeződött a Debreceni Nyári Egyetem nyári egy hónapos kurzusa, az idén 42 országból több mint 200 külföldi hallgató tanult a cívis városban - közölte Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója szombaton az MTI-vel.
2010. augusztus 15. vasárnap 07:51 - HírExtra
A mindennapi nyelvórák mellett tematikus idegen nyelvű előadások és kulturális programok nyújtottak színesebb képet Magyarország történelméről, kultúrájáról és hagyományairól. A hallgatók az idén is szórakozva tanulhattak népdalokat és néptáncokat, vicces vetélkedőkön mutatták meg, mit tudnak az országról, hogyan tudnak magyarul beszélni és énekelni - tette hozzá megjegyezve, hogy a legtöbb diák a 4 hetes kurzus végén azt mondta, jövőre újra visszatér Debrecenbe.

Szaffkó Péter emlékeztetett arra: a Debreceni Nyári Egyetem Magyarország legrégibb, a magyar mint idegen nyelv oktatásával és a magyar kultúra terjesztésével, népszerűsítésével foglalkozó intézménye. A nyári nyelvtanfolyamra idén 230 külföldi diák érkezett 42 országból, a 18 évesektől a nyugdíjas korúakig egyaránt. Legtöbben Németországból, Franciaországból, valamint az Egyesült Államokból és Olaszországból voltak, de szép számban jöttek Belgiumból, Lengyelországból, Finnországból és Ausztriából, s olyan távoli vagy egzotikus országokból is, mint a Fülöp-szigetek, Indonézia, Japán, Kanada, Korea, Mexikó vagy Thaiföld.

Az idei nyári kurzus több újdonságot is nyújtott a tavaly bejelentett terveknek megfelelően. A Magyar Regionális Tudományi Társasággal közösen szervezték meg a Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetemet július 26. és augusztus 1. között " A területi kohézió jövője" címmel. A közös rendezés lehetővé tette, hogy a KMTF nyári egyetemre érkező több mint 30 határon túli fiatal magyar területfejlesztési kutató, szakértő és gyakorlati szakember is részt vehessen a kulturális programokon - fejtette ki az igazgató.

Hozzátette: a nyári egyetem első két hetére érkezők számára különleges élményt jelentett a párhuzamosan megrendezett Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája, amelynek koncertjein a magyarul tanuló hallgatók is részt vehettek.

Először tartottak a nyári nyelvtanfolyam ideje alatt kéthetes angol nyelvű kurzust, amelynek témája a modern kori magyar történelem és kultúra volt. Az elmúlt két évszázad fontosabb jellemzőit, eseményeit és főszereplőit bemutató programot a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara vezető oktatói állították össze. Erre az eseményre főként Európán kívüli érdeklődők érkeztek, akik elnyerték az erre a kurzusra kiírt magyar állami ösztöndíjat - mutatott rá Szaffkó Péter.

Végül megjegyezte, hogy a nyári egyetem nyár végén sem pihen: szintén ösztöndíjjal vehetnek részt a jelentkezők a Debreceni Nyári Egyetem másik tematikus kurzusán, amelynek címe "Megújuló tradíciók a magyar zeneoktatásban". A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karával közösen rendezendő program augusztus 22. és szeptember 4. között lesz Debrecenben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását