2024. április 18. - Andrea, Ilma

Újra kiadják Ravi Shankar és George Harrison közös munkáit

Az idén 90 éves indiai szitárművész, Ravi Shankar és a 2001-ben elhunyt ex-Beatles-gitáros, George Harrison közös munkái szerepelnek azon a három CD-ből és egy DVD-ből álló kiadványon, amelyet októberben jelentet meg a Dark Horse Records.
2010. augusztus 14. szombat 17:23 - HírExtra
A korlátozott (és számozott) példányszámban megjelenő box set címe Collaborations, az ezen szereplő valamennyi számot Ravi Shankar szerezte és George Harrison volt a producer. A kiadvány a két zenész húsz éven át tartó együttműködésének állít emléket - tájékoztatta Magneoton/Warner kiadó az MTI-t.

A DVD egy ritka koncertfelvételt tartalmaz, amelyet 1974-ben rögzítettek a londoni Royal Albert Hallban Ravi Shankar Music Festival From India címmel. Az első CD a Chants of India (1997), a második a DVD műsorának 1976-ban készített stúdióváltozata, a harmadik pedig a Shankar Family & Friends címmel 1974-ben megjelent album újrakiadása.

A kiadvány része egy 56 oldalas füzet, amelynek előszavát Philip Glass, a kortárs zene egyik legnagyszerűbb alakja írta, szerepel benne Harrison és Shankar együttműködésének története, valamint ritka fényképek mindkét zenész családjának archívumából.

"Ez egy olyan barátság, amely elég erős volt ahhoz, hogy hatással legyen az 1960-as évek végének zenei életére, de még napjainkban is tisztán érződik" - fogalmaz előszavában Philip Glass.

Ravi Shankar már világhírű szitárművészként szerződött 1973-ban az ex-Beatle George Harrison által alapított Dark Horse Recordshoz. Első közös projektjük, a Shankar Family & Friends indiai klasszikus zenészeket, köztük Ustad Alla Rakhát, Lakshmi Shankart és Shivkumar Sharmát hozta össze a nyugati dzsessz és a rock olyan alakjaival, mint George Harrison, Ringo Starr, Tom Scott, Klaus Voormann, Jim Keltner vagy Billy Preston. Az album fele instrumentális szerzeményeket tartalmaz, míg a többi egy azóta sem bemutatott tematikus balett része.

A Royal Albert Hallbeli 1974-es koncert George Harrison Material World Charitable Foundation elnevezésű alapítványának első komoly megnyilvánulása volt; a koncerten fellépett egy 17 tagú indiai klasszikus zenei együttes, Ravi Shankar, valamint a tablás Alla Rakha is. Az alapítvány a szabad művészeti és filozófiai kiteljesedést, valamint a szegénységben élőket egyaránt támogatja - a mai napig.

Harrison és Shankar 1997-ben dolgozott együtt utoljára: a szitárművész ősi szanszkrit versekhez írt zenét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását