2024. május 4. - Mónika, Flórián

Esély az orrszarvúaknak

Hatalmas testükkel, vastag, páncélszerű bőrükkel és impozáns szarvukkal legyőzhetetlennek tűnnek, mégis a túlélésért harcolnak Afrika orrszarvúi.
2010. augusztus 14. szombat 13:45 - HírExtra
Elsősorban Ázsiában keresett portéka az orrszarvútülök állítólagos gyógyhatásai, feltételezett potencianövelő ereje miatt. A vadorzók gyakran a nemzeti parkokban és a magánrezervátumokban is megpróbálkoznak az állatok kilövésével.

Az északi szélesszájú orrszarvúból (Ceratotherium simum cottoni) világszerte csupán öt példány él állatkertben. Közülük négyet decemberben egy visszatelepítési program keretében Kenyába szállítottak, hogy megadják az utolsó esélyt a faj fennmaradásának.

Keskenyszájú orrszarvúból (Diceros bicornis) a XX. század elején még mintegy négyszáz ezer példány legelészett Afrikában, mára számukat csupán 3600-ra becsülik. Ez azonban már előrelépést jelent, hiszen a kilencvenes években mindössze 2500 példány élt a kontinensen, néhány országban pedig teljesen kihalt.

Kicsit jobb a helyzet a déli szélesszájú orrszarvú esetében (Ceratotherium simum simum): ezt a fajt a XIX. század végén kihaltnak tartották, azóta azonban tizenegyezerre nőtt a számuk, többségük Afrika déli részén található.

A különböző afrikai államok természetvédői megpróbálják azokon a területeken is újra meghonosítani az orrszarvúkat, ahonnan mára teljesen eltűntek. Májusban Tanzániába szállítják az első öt keskenyszájú orrszarvút, hogy a Serengeti Nemzeti Parkban leljenek új otthonra. A vadőrök terveik szerint összesen 32 állatot költöztetnek a kelet-afrikai országba.

A szomszédos Ugandában is hasonló áttelepítési programot indítottak, amelynek keretében Kenyából és Dél-Afrikából visznek orrszarvúkat az országba.

Az átköltöztetés a legtöbb esetben sokkal problémamentesebb, mint a veszélyeztetett állatok védelme jelenlegi élőhelyükön. A kenyai Tsavo Nemzeti Parkon belül külön körbekerített rezervátumban próbálják védeni a vadőrök az állatokat. Az utóbbi években állami és privát együttműködés is kialakult az állatok védelme és tenyésztése érdekében.

A közelmúltban a csehországi Dvur Kralove állatkertből a kenyai Nanyuki közelében lévő Ol Pejeta magánrezervátumba költözött Najin, Fatu, Sudan és Suni, a négy északi szélesszájú orrszarvú. Sudan kivételével - fiatal korában Szudánban fogták el - az állatok egész életüket az állatkertben töltötték: telente csak egy-egy órára mentek ki a szabadba, sosem legeltek füvet, mindig betonpadlót éreztek lábaik alatt - mondta el Batian Craig, az Ol Pejeta egyik intézője.

A cseh télből az afrikai nyárba érkező állatok három hónapot töltöttek karámokban, hogy fokozatosan szokjanak hozzá az új környezet szagaihoz és zajaihoz, majd folyamatosan bővítették mozgásterüket. "Kezdetben nagyon idegesek voltak, amikor el kellett hagyniuk a karámot. Sudan az első séták után teljesen kimerült, lábai túl gyengék voltak" - mesél a kezdeti nehézségekről Craig.

Sudan és Najin jelenleg már egy nagy, körbekerített területen él öt másik szélesszájú orrszarvú társaságában. Sunit és Fatut is külön területre költöztetik majd a gondozók. A vadőrök remélik, hogy az állatkerti állatok vad társaiktól ellesik a társas viselkedés szabályait, és talán a jövőben utódról is gondoskodnak majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását