2024. április 30. - Katalin, Kitti

Élhető Budapestet szeretne az LMP

Behajtási díjat vezetne be Budapest belvárosában az autósoknak az LMP. Egyebek között ez tartalmazza az LMP Élhető Budapest címet viselő programja.
2010. augusztus 13. péntek 12:56 - HírExtra
Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje pénteken mutatta be az újságíróknak a párt fővárosi programját. Az LMP "visszaadná a lakóinak" Budapestet, amely olyan város lenne, amelyet nem politikai oligarchák, gazdasági érdekcsoportok, hanem saját lakosai irányítanak.
A közpolitikai döntések átláthatóbbá tétele érdekében bevezetnék a "részvételi költségvetést", azaz az emberek beleszólhatnának a büdzsé elkészítésébe, "városrész önkormányzatokat" hoznának létre, valamint "tiszta kezekkel, tiszta szívvel egy tiszta Budapestért" szlogennel ígéretet tesznek a korrupció visszaszorítására.

A párt csillapítaná a belváros autóforgalmát, ezért behajtási díjat vezetne be az elkövetkező ciklus első felétől; fejlesztené a közösségi közlekedést, átalakítaná a BKV-t, és kibővítené a gyalogos tereket - hangzott el.

Az LMP ezek mellett újrarendezné a városi tereket - közölte a főpolgármester-jelölt.
Az energiahatékonysági, épületkorszerűsítési programfejezetről Jávor Benedek azt mondta: Budapestnek alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz és csökkenteni kell a főváros széndioxid-kibocsátást. Ennek kapcsán kiemelte, ki kell szélesíteni a panelprogramot és végre kell hajtani a belvárosi épületek energiahatékonysági felújítását.

Az "emberi város" programpont - fűzte hozzá - azokat az intézkedéseket fogja össze, amelyek a városlakók életminőségét javítják, ilyen egyebek mellett a szociális bérlakás program, a lakhatási támogatások rendszerének kiszélesítése.

Az egészségügy kapcsán a politikus a prevenció erősítésére hívta fel a figyelmet és arra, hogy javítani kell a házibetegellátó-rendszert.

Jávor Benedek az oktatásról azt mondta: fejleszteni kell az óvodai, bölcsődei ellátást, támogatják a családi napközi intézményeket és kiállnak a fővárosi általános iskolák egységesítése mellett.
Az LMP programja kitér a sportra és a független kultúrára is.

Az LMP fővárosi listavezetőjének személyét firtató kérdésre válaszolva a főpolgármester-jelölt elmondta: a fővárosi listáról a hétvégén dönt regionális kongresszuson a párt; lehetséges listavezető a főpolgármester-jelölt, de a küldöttek fognak dönteni. Kaltenbach Jenő volt ombudsman neve felmerült, hogy szerepeltetni kellene a listán - közölte.

Arra a felvetésre, hogy a párt össze tudja-e gyűjteni a kellő számú ajánlószelvényt, Jávor Benedek azt válaszolta: az eddigi választásokon sem segített senki gyűjteni a pártnak, az aktivisták "heroikus munkával" az utolsó pillanatra összegyűjtötték azokat. Úgy vélekedett: Budapesten, és azokban a vidéki városokban, ahol elindulnak, az LMP összegyűjti a szükséges számú szelvényt.

Vissza a járdákat

Jakabfy Tamás pénteki, józsefvárosi bemutatkozásán egy performansz keretében mutatta be a sajtó képviselői előtt, hogy milyen nehéz ma a parkoló autókat kerülgetve közlekedni a városban.
A Rákóczi téri vásárcsarnok mögötti utcákban a párt kerületi képviselőjelöltjei megpróbáltak babakocsikkal, kerekesszékkel közlekedni a járdákon, ám ez több helyen a parkoló autók miatt szinte lehetetlennek bizonyult.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a KRESZ hiába írja elő, milyen szélességű járdát kellene szabadon hagyniuk az autósoknak, ezeket az előírásokat nem tartják be, illetve a szabálytalankodókkal szemben nem alkalmaznak következetes szigort.

Jakabfy Tamás szerint a belső kerületekben felül kellene vizsgálni a parkolási rendet, és több autómentes vagy forgalomcsillapított közterületet kellene kialakítani.

A párt józsefvárosi polgármesterjelöltje programját ismertetve azt mondta, az LMP a következő önkormányzati ciklusban bevezettetné a behajtási díjat Budapesten, így a város légszennyezettsége jelentősen csökkenhetne.

A performansz végén a "zöld gyökerű" ökopárt jelöltjei a Déri Miksa és Fecske utca sarkán kalapácsokkal és vésőkkel feltörtek egy bebetonozott virágládát és virágokat ültettek el benne.
Jakabfy Tamás a párt kerületi esélyeiről szólva arra emlékeztetett, hogy tavaly novemberben a VIII. kerületi időközi polgármester-választáson (ahol az SZDSZ-es Csécsei Béla utódát választották meg Kocsis Máté fideszes politikus személyében) az LMP jelöltje mintegy 8 százalékos támogatást kapott a szavazóktól.

Jakabfy Tamás a kiosztott tájékoztató szerint 39 éves matematikus, távközlési mérnök, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagja, és hat éve lakik Józsefvárosban.

Kerületi programjában egyebek mellett az áll: javasolja az úgynevezett "részvételi költségvetés" bevezetését, ami azt jelenti, hogy a helyi büdzsé összetételének, arányainak a meghatározása, és működésének ellenőrzése minden érintett helyi lakos számára nyitott és átlátható kell hogy legyen.

Bejelentették: az LMP valamennyi józsefvárosi választókerületben indít jelöltet. Az ökopárt jelöltjei között van közgazdász, szociális munkás, geográfus, éghajlatkutató, szegénységkutató, antropológus, szociológus, közösségi munkás, várostervező valamint egyetemi oktató és hallgató egyaránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását