2024. május 5. - Györgyi

Orángután született az állatkertben!

Jó hír az állatbarátoknak: tíz év után először egészséges orángutánbébi született a Tel-Aviv melletti Ramat-Gan szafariállatkertben, ráadásul a kis jövevény a kihalással fenyegetett szumátrai fajhoz tartozik.
2010. augusztus 12. csütörtök 19:09 - HírExtra
A Ráchel névre hallgató anya 41 éves, ami már tekintélyes kornak számít ezeknél az emberszabású majmoknál. Az állatkert korábban komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az ottani
orángutánállomány szaporodjon, még Németországból is hoztak két fiatal nőstényt, Sisit és Tosyt, de hiába. Arra senki sem számított, hogy a régóta vágyott kölyökkel éppen Rohele - ahogyan gondozói becézik a majomhölgyet - ajándékozza meg az állatszeretőket.

"Meghatottak és nagyon boldogok vagyunk" - mondta Szaguit Horovic, az állatkert szóvivője. Tíz évvel ezelőtt is Rohele volt az, aki utoljára utódot hozott a világra, és gondozói akkor még reménykedtek abban, hogy további kölyköknek ad életet. Kétszer vemhes is lett, de csak koraszülött, életképtelen kis orángutánokat hozott világra.

A szumátrai orángután rendkívül ritka: világszerte mintegy 7500 egyede van, ebből több tucatnyi példányuk állatkertekben található. Az erdőirtások miatt a borneói orángutánnal együtt egy-két évszázadon belül a teljes kihalás fenyegeti - jegyezte meg a szóvivő.

"Rohele mostani szülése örömteli esemény és nagy reményekkel tölt el bennünket" - közölte Ofer Matalon, a szafari állatkert főemlős részlegének vezetője. "Szorítunk azért, hogy fel tudja nevelni a bébit és egészen az ivarérettségig gondozza. Bízunk abban is, hogy egy másik orángutánhölgy, Tosy is vemhes lesz" - idézte Matalont a Háárec című izraeli napilap internetes kiadásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását