2024. június 2. - Kármen, Anita

A szlovák kormány megkapta a bizalmat

Megkapta a bizalmat a parlamenttől az Iveta Radicová vezette új szlovák kormány. A 150 tagú testületben a jobbközép négypárti kormány programnyilatkozatáról való szavazáskor 145-en voltak jelen az ülésteremben.
2010. augusztus 10. kedd 19:30 - HírExtra
Ebből 79-en igent mondtak, míg 66 képviselő nemmel szavazott. A szavazatok aránya tükrözi a koalíció és az ellenzék képviselőinek arányát. Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke nem volt jelen a szavazáson. A szlovák kormánykoalíciót négy jobbközép párt alkotja: Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Szabadság és Szolidaritás (SaS), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd.

A programnyilatkozatot éppen egy hete terjesztette a törvényhozás elé a miniszterelnök. Az ötnapos éles, indulatos és olykor személyeskedő vitában - amelyben még egy pofon is elcsattant - hatvan képviselő szólalt fel. Fico a vitában kijelentette: a gazdasági válság következményeinek felszámolásában pártja a kormány partnere kíván lenni, segédkezet nyújt neki.

Radicová záró beszédében kifejtette: a vitát végighallgatva megértette, hogy miért van Szlovákia "olyan bonyolult, hogy ne mondjam rossz állapotban". Szerinte az új kormány az erkölcsökre, az átláthatóságra, a szabályok betartására helyezi a hangsúlyt, míg az előző kormány "a többség mindenről dönt", a "győztesek és a vesztesek" elv alapján irányította az országot. "Ha jól emlékszem, ez marxista elv" - jegyezte meg a miniszterelnök, aki élesen bírálta elődje tevékenységét, és komoly változásokat ígért az élet minden területén.

Hangsúlyozta: erkölcs és jobb szabályok nélkül lehetetlen legyőzni a gazdasági válság következményeit.

Aláhúzta: kormányának legfőbb célja megújítani az emberek hitét abban, hogy Szlovákia az a hely, ahol jó, nyugodt és értelmes életet lehet élni. Leszögezte: bizalom nélkül lehetetlen a társadalom fejlesztése, a problémák megoldása, s az új szabályok kialakítása.

Megismételte kormányának hat pontba foglalt prioritásait: egészséges gazdálkodás, a korrupció elleni harc, munkahelyek teremtése, a vállalkozások támogatása, aktív polgári társadalom, az egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását