2024. június 2. - Kármen, Anita

Pakisztán: Több, mint 13 millió ember lett károsult

Több mint 13 millió embert érintenek a pakisztáni árvizek, ami több, mint a 2004-ben az Indiai-óceán mentén pusztító szökőár, a 2005-ös kasmíri és a 2010-es haiti földrengés nyomán segítségre szorulók száma együttvéve - közölte az ENSZ. A
2010. augusztus 9. hétfő 21:37 - HírExtra
A világszervezet adatai szerint Pakisztánban már 13,8 millióra becsülhető az áradások miatt nélkülözők száma. A katasztrófa 2 millióval több embert érint, mint az említett korábbi súlyos természeti csapások összesen, melyek közül a szökőárnak 5 millió, a kasmíri és a haiti földrengésnek pedig 3-3 millió károsultja volt.

A kormányt sok támadás éri amiatt, hogy az érintettek nem jutnak hozzá időben a segítséghez, ami tovább fokozza a már meglévő problémákat.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának közleménye szerint az áradások sújtotta területeken az egyik fő gondot a víz szennyezettsége okozza, ami miatt rendkívül gyakoriak az emésztő- és légzőszervi megbetegedések.

Az árvízi helyzet Pakisztán Északnyugati határtartományában a legsúlyosabb, ahol mintegy 600 ezer ember van elvágva a külvilágtól, és a nekik szánt segélyek átadását tovább hátráltatják a még mindig tartó esőzések. A Szvat-völgyi Mingorából egy újságíró arról számolt be, hogy a településen állandósult az élelmiszerhiány, és a környező falvakban is az éhhalál veszélye fenyegeti az embereket. "Az élelmiszertartalékok tönkrementek, és amit még a piacon lehet kapni, az megfizethetetlen az átlagember számára" - magyarázta.

Az ország középső részén található Pandzsáb és a délen fekvő Szindh tartományokban az elmúlt napokban több százezer ember hagyta el otthonát az árvízi helyzet fokozódása miatt.

A szukkúri vezetés egyik magas rangú tisztviselője elmondta, hogy a hatóságok menedékhelyeket állítanak fel, és a rászorulóknak élelmet juttatnak, ebből azonban egyelőre még semmi nem valósult meg Szindh tartományban.

A heves monszunesők következtében az elmúlt két hét alatt Pakisztán területének 15 százaléka került víz alá, ami legalább 1600 ember halálát okozta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását