2024. május 2. - Zsigmond

Izrael: Egyedi karkötőt tártak fel

Egyedülálló bronz karperec került elő Izrael északi részén, Cefat közelében, ahol egy nagyberuházáshoz kapcsolódó leletmentő ásatások során kánaánita falut tártak fel.
2010. augusztus 5. csütörtök 18:37 - HírExtra
Karen Covello-Paran ásatásvezető régész szerint az igen jó állapotban fennmaradt antik karkötőt vésett minta díszíti, az ékszer "csúcsát" pedig szarvak ékesítik - olvasható a http://www.artdaily.com hírportálon.

Az archeológus ismertetése szerint a bronzkorban a szarvak, amelyek a vihar istenének a jelképei voltak, a hatalmat, termékenységet és a törvényt szimbolizálták. Az a személy, aki egy ilyen ékszert megengedhetett magának, nagy valószínűséggel igen tehetős lehetett, és a település "csúcsvezetői" közé tartozott.

"A környéken előkerült műtárgyakon az isteneket és az uralkodókat szarvakkal ékesített koronával ábrázolták a korabeli művészek" - jegyezte meg Covello-Paran, hozzátéve, hogy hasonló karkötőt viszont még sohasem találtak.

Az ékszerre egy, a kánaániták korából származó ház feltárása közben bukkantak. Az épületet helyben kitermelt mészkőből emelték - a kikövezett központi udvar körül sorakoztak a lakószobák és a raktárhelyiségek.

A karkötővel együtt egy kánaánita kori kőszkarabeusz is előkerült, amelyet egyiptomi hieroglifák borítanak. Az ókorban a szkarabeuszokat függőként, szerencsehozó amulettként viselték, vagy gyűrűkbe "applikálták" és pecsétnyomóként használták.

"A szkarabeusz azt jelzi, hogy a ház lakói kereskedelemmel is foglalkozhattak" - magyarázta az ásatásvezető.

Mint a régész rámutatott, első ízben tárnak fel 3500 éves falut Izrael északi részén: a térségben eddig csak a korabeli nagyvárosokban - Tel-Meggidóban és Tel-Hazorban - végeztek ásatásokat. "Most első ízben van lehetőségünk betekinteni egy ókori falu életébe, amely sokkal összetettebb bizonyult, mint eddig feltételeztük" - emelte ki.

A falu lakosai birkákat és kecskéket tenyésztettek, valamint földműveléssel foglalkoztak. A helyszínen több, bazaltból készített kézi malom is előkerült, amelyek segítségével a búzát őrölték meg. Előkerültek nagyméretű amforák, amelyekben gabonát, bort és olajt tároltak.

A régészek meglelték a ház konyháját is a kemencével, cserépedényekkel, kőkésekkel és egyéb eszközökkel, de találtak egy 15 centiméteres bronz varrótűt, meg egy ruhakapcsot is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását