2024. május 5. - Györgyi
Nagy dologra figyeltünk fel az elmúlt napokban a Nagymező utcában. Zöldre festett, illatos, kulturált és nyilvános illemhelyre bukkantunk. Hogyan lehetséges ez a 21. század Budapestjén? Utánajártunk.
2010. július 31. szombat 08:49 - Páczai Tamás
Sorra bukkannak fel Budapesten a felújított nyilvános illemhelyek az aluljárókban és a felszínen egyaránt. A drámainak tekinthető változás mögött a Fővárosi Csatornázási Művek áll. A nyilvános WC-ket tizennégy éven keresztül (nem) üzemeltető Il-Net Kht. júniusi megszűnésével az FCSM felel a jövőben a főváros nyílvános illemhelyeinek üzemeltetéséért.

A társaság nehéz örökséget kapott Budapest önkormányzatától: az 1996-ban még 112 működő és nyitva tartó illemhelyből mára 74 maradt csupán, ezeknek is csak a fele üzemképes. Az illemhelyek jelenlegi állapota általában minősíthetetlen. Sokszor az évek óta zárva tartó egységekben hajléktalanok húzták meg magukat, volt olyan, akinek hónapokig ez volt az utolsó nyughelye. 

A június óta eltelt időszak már most is látványos javulást eredményezett, a munka java pedig csak most következik. A társaság szóvivőjével, Bátori Mariannával beszélgettünk.

Mikor vették át a nyilvános illemhelyeket az Ilnet kht-tól?

Június elején, amikor végelszámolással törölték a nyilvántartásból az Il-Net Kht-t. Ekkor került át a társaság vagyona a Fővárosi Csatornázási Művek kezelésébe. Vagyonnak persze túlzás nevezni a 74 darab egységet, melyből 38 teljesen használhatatlan állapotban van. Ezek egy részét inkább leromboljuk és újakat építünk a helyükre.

Milyen állapotban kapták meg a „vagyon” alapját képező épületeket?

Mint az előbb említettem, vannak katasztrofális állapotban levő épületek, ilyen például a Citadella két nyilvános illemhelye is. Ezen kívül az épületek nagy része teljes felújítást, vagy újjáépítést igényel. Az átvételt követően elkezdtük felújítani azokat a helyiségeket, amik viszonylag átvészelték az Il-Net korszak viharos 14 évét. Ilyen például a Kapisztrán téri illemhely.

Az Il-Net körülbelül 20-22 illemhelyet bérbeadás keretében működtetett. Ezeknek az átvétele még jelen pillanatban is tart.

Milyen nehézségeket jelent a bérlőkkel történő megegyezés?

Ezek a bérlők a korábbi üzemeltetővel álltak szerződésben, de ez a szerződés megszűnt azzal, hogy az Il-net Kht-t jogutód nélkül törölték a cégek sorából. A bérlők ezt nehezen veszik tudomásul, ezért lassan haladunk a helyiségek átvételével. Nagyon sok esetben csatolt vállalkozással működtették ezeket az illemhelyeket- például kocsma, vagy vegyesüzlet működött az illemhelyből kiharapott területen-, ezért a kiürítésre felszólító leveleinket meglehetősen nehézkesen teljesítik. Önmagában egy WC kiürítése nem jelentene nagy gondot, de ezekben a speciális esetekben a bérlők nehezen telepítik ki az üzletek vagy a kocsmák berendezéseit.

Sikerült már valakivel megegyezniük?

Igen, már nyolc bérlő átadta az illemhelyeket az FCSM-nek. Ezek jellemzően azok az illemhelyek, amelyek területén nem működnek egyéb szolgáltatást nyújtó egységek. A problémásabb esetekre időt szánunk, próbálunk egyezségre jutni. A Csatornázási Művek próbálja megszüntetni az évek óta uralkodó áldatlan állapotokat. Az természetes, hogy egy kocsma területén legyen WC, de az abszurd, hogy egy nyílvános illemhelynek legyen kocsmája...

Valóban, ez egy „klasszikus magyar paradoxon”...

Kis budapesti illemhely történet:
Az első nyilvános illemhelyet a fővárosban a mai Deák Ferenc téren állították fel 1870-ben. Az illemhely Jennings rendszere szerint épült. A fedetlen, kör alakú építménynek ajtó nélküli, de védfallal eltakart bejárata volt. Középen állt a szifonos medence, melyet sugárirányban elrendezett vaslapok hat állóhelyre osztottak. Az egész berendezés vasból készült 3757 Ft 50 kr-os költséggel. Ezután sokáig nem létesítettek illemhelyet.
A nagykörút megnyitásakor a Közmunkatanács néhány Párizsból vásárolt öntöttvas vizeldét helyezett el. A Főváros minden házmestert utasított, hogy szükség esetén bárkinek adják ki a házi közös illemhely kulcsát.
1895-ben a Beetz vállalkozó cég ajánlatának elfogadásával kezdték el építeni – még ma is egy-két helyen fellelhető – zöld házakat. A Beetz-féle illemhely világszabadalmat jelentett „Olajjal szagtalanított vizelde” néven.
A II. világháború előtt 82 illemhely működött Budapesten. Ezek közül 12 megsemmisült a háború alatt.
Forrás: Mi világunk, 2006. IV. évfolyam 2. szám, Gábor Zsuzsa
Ráadásul ezeket az illemhelyeket nem véletlenül építették akkorára, amekkorák. Minden egyes helyszínen van egy jelentős átmenő forgalom, amihez igazították a nyilvános WC-k méretét, a fülkék, kabinok számát tervezéskor. Mi szeretnénk visszaállítani az eredeti állapotokat és kulturált szolgáltatást nyújtani a város lakóinak és vendégeinek.

Hagyunk azonban egy kis átfutási időt a volt bérlőknek, hiszen nekik ez a megélhetési forrásuk, de a jelenlegi állapot nem fenntartható.

Mi történik azokkal a bérlőkkel, akik a rendeltetési funkiónak megfelelően működtették az illemhelyeket, azaz nem nyitottak kocsmát, vagy ajándéküzletet?

Amikor kiküldtük a korábbi bérlőknek a felszólítást, értesítettük őket, hogy zajlik a munkaerő-felvétel a felújított illemhelyek működtetésére. Amennyiben megfelelnek a feltételeknek, jelentkezhetnek a meghirdetett állásokra. Egyelőre még nem tudjuk, hogy a korábbi bérlők közül bárki is jelentkezett volna az ajánlatra.

Rajtuk kívül sok megváltozott munkaképességű ember is jelentkezik az állásajánlatainkra, hiszen nekik nehéz elhelyezkedni a munka világában. Ennek a feladatnak az ellátása már sokkal biztonságosabb, mint korábban, mert bekamerázzuk az összes előteret és pánikgombokat is telepítünk, tehát bármilyen atrocitás esetén gyors segítség érkezik.

Miben lesznek mások az új közterületi WC-k?

Elmondhatjuk, hogy nem a nulláról, hanem minuszból indulunk, így minden területen csak fejlesztésekről beszélhetünk. Az illemhelyek biztonságosabbak lesznek mind a vendégek, mind a személyzet részére. Környezetbarát megoldásokat alkalmazunk, így takarékos öblítéssel látjuk el a fülkéket, UV fénnyel fertőtlenítünk, ahol pedig lehetőség lesz rá, ott a csatorna hőjével fogjuk fűteni az illemhelyeket.

Felszín alatti, földfelszíni és automata WC-ket kell felújítanunk, emiatt különféle megoldásokat kell alkalmazzunk. Ezen kívül van a fővárosban öt, műemlék jellegű nyilvános illemhely, ilyen található például a Nagymező utcában. Ezek közül négyet már meg is nyitottunk.

Ezek műemléki védettséget élvező épületek?

Nem, tehát nem kötelezte törvény az FCSM-et ezen épületek korhű felújítására. Érdekes módon azonban nagyon sok lakossági levelet kaptunk. Sokan értékelik a régi épületek kinézetét, arculatát és aggódnak ezek fennmaradásáért. Ezért is döntöttünk a felújításuk mellett, pedig újat építeni helyettük egyszerűbb és gazdaságosabb lett volna.

Milyen nehézségekbe ütköznek a felújítások során?

Akadálymentesített WC-ket például addig felesleges kialakítanunk, amíg az aluljárókba nem lehet lejutni kerekes székkel. De a felszíni illemhelyeknél is vannak gondok, például az Astoriánál annyira szűk a lépcső, hogy jelen pillanatban nem tudjuk megoldani az akadálymentesítést.

Az elkövetkező években több, mint százra szeretnénk növelni az illemhelyek számát, amihez már közbeszerzési eljárás lefolytatása szükséges. A júniusi átvétel óta felújított WC-k többségét saját szakembereinkkel végeztettük el, hiszen itt inkább kisebb felújítási munkákról beszélhetünk, mint újjáépítésről.

Az volt a célunk, hogy a nyári turistaszezonra a legfontosabb helyeken fekvő (a budai vár, a Nagymező utca, Móricz Zsigmond körtér, Városliget) illemhelyek kulturáltan fogadják a vendégeket. Eddig tizenegy illemhelyet újítottunk fel és nyolc van folyamatban; a napokban a Kozma utcai egységet tatarozzuk.

Mikorra várható a nagyobb volumenű felújítás?

A 74 átadott WC-ből 36 üzemképes, a többi hasznavehetetlen. Hatalmas munka előtt állunk, hiszen számításaink szerint Budapestnek legalább száz nyilvános WC-re van szüksége. Minimum három-négy év szükséges ahhoz, hogy ezt a számot elérjük. A felújításokra az FCSM saját forrásaiból százmilliókat áldoz, egy év alatt nem áll módunkban a teljes munkát megcsinálni.

Hogy alakulhatott ki ez az állapot az elmúlt tizennégy év alatt?

Nem tudjuk. Mi egy sokkal ellenőrzöttebb hálózatot fogunk üzemeltetni. De természetesen a rongálásokkal szemben nehéz lesz védekezni. Az elsőként átadott Móricz Zsigmond körtéri illemhelyet például két hét alatt háromszor graffitizték le. A kamerás megfigyelés mellett ahol lehet, graffitibiztos fóliát is alkalmazunk.

Miért pont most vette át az FCSM a nyilvános WC-k üzemeltetését? Nem lehetett volna ezt évekkel korábban megoldani?

A fővárosi közgyűlés döntött úgy, hogy az áldatlan állapotok miatt az IL-net üzemeltette rendszer tarthatatlan. Ezért keresték meg a feladattal az FCSM Zrt-t. Nekünk nem volt ismeretlen a feladat, hiszen 1950-1996-ig mi működtettük az illemhelyeket, tehát lényegében visszaadták a kezünkbe a feladatot. Fontos volt a főváros számára az is, hogy a Csatornázási Művek szakmai és gazdasági háttere garanciát jelent a WC-k működtetésére.

Ez nem egy nyereséges üzlet, ezt a Csatornázási Művek társadalmi szerepvállalásból vállalta el. Úgy gondoljuk, hogy a nyílvános illemhelyek kulturált és rendezett működtetésével hozzájárulunk ahhoz, hogy Budapest ismét világvárosi ranghoz méltó város lehessen.

Társaságuk mivel járul még Budapest fejlődéséhez?

A WC-ken kívül is nagyon sokat teszünk a városért. Alaptevékenységünkön felül a szennyvízből biogázt termelünk már évek óta. Négy milliárdos, sajáterős beruházással építettük meg biogáz üzemeinket két szennyvíztisztító telepünkön. Ma már ezek a telepek az elektromos és a hőenergiát tekintve gyakorlatilag önellátóak.

Ezen kívül - az útépítők helyett - megoldottuk a csatornafedlap -süllyedés kérdését. Ma már a mi szabadalmunknak köszönhetően több mint 50 ezer fedlapt tartja az úttest szintjét a fővárosban és további 50 ezer az országban. A technológiát ingyen átadtuk az önkormányzatoknak és az arra igényt tartó útépítő cégeknek.
Cégünk vezetését nem pusztán a gyors profitszerzés vezényli, hanem társadalmilag felelősséget vállaló, környezet-tudatos vállalatként működünk.

Ennek örülünk, hiszen az elmúlt húsz évben ez a szemlélet nem volt jellemző a magyar gazdaságra. Visszatérve a nyilvános illemhelyekre, mennyiért végezhetjük majd a dolgunkat a szép, új WC-világban?

Száz forintos egységárat vezetünk be. Ez egyszerű összeg, főleg a pénzautomatás illemhelyeken könnyíti meg a felhasználók dolgát. Ez az összeg nem fedezi az üzemeltetés költségeit, nem beszélve a felújítás száz milliós tételeiről. Egy kompakt pavilon ára például tíz millió forintnál kezdődik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását