2024. május 8. - Mihály

Új Széchenyi Terv: ellenzéki fogadtatás

A Jobbik biztatónak tartja az Új Széchenyi Tervben megfogalmazott célokat és egyetért azzal az értékeléssel, amely szerint az első Széchenyi Terv volt az utolsó sikeres gazdaságfejlesztési program.
2010. július 28. szerda 17:59 - HírExtra
MSZP: konkrétumok nélküli a terv

A Fidesz-kormány az önkormányzati választásokig semmit nem akar elmondani valóságos gazdasági programjából - értékelte az MSZP részéről Tukacs István az Új Széchenyi Terv vitairatának bemutatásán elhangzottakat szerdán.

A szocialista országgyűlési képviselő Budapesten, a terv bemutatásának helyszíne, Marriott Hotel előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által elmondottak között egyetlen konkrétum sem hangzott el. Hozzátette: legfeljebb a 2020-as, a 2030-as években várható, nagyon távoli elképzeléseket, illetve célokat fogalmaztak meg.

A politikus szerint az európai uniós pénzek átcímkézése arra szolgál, az önkormányzati választásokig fenntartsa a vállalkozói csoportok reményeit, hogy pozitív változás áll be a helyzetükben.

Tukacs István közölte, hogy az egyetlen tényszerű adat, amelyet hallani lehetett az volt, hogy a két miniszter által megfogalmazott programokra 150 és 40 milliárd forintot lehet majd fordítani. Megjegyezte, hogy ez az összeg kevesebb annál, mint amit az első Széchenyi Terv során a vállalkozások támogatására költöttek.

A képviselő úgy látja, hogy a következő évben csak egy nagyon lazított pályázati rendszerben átszervezett források állnak majd rendelkezésre, de azok sem összegszerűen, sem tartalmilag nem lesznek nagyobbak a korábbiaknál.

Tukacs István az első Orbán-kormány első időszakát és az elmúlt évek forrásfelhasználását összehasonlítva azt hangoztatta: nem tartja valós adatnak, hogy az első Széchenyi Terv során 19 ezer, míg az elmúlt időszakban 9 ezer munkahelyet teremtettek. Kijelentette, hogy a Bajnai-kormány megalakulása után a válság miatt vállalkozói irányba rendezték át a forrásokat.

LMP: Ez így visszalépés

Az LMP visszalépésnek tartja a kormány által ismertetett Új Széchenyi Tervet, és elhibázottnak annak koncepcióját.

Tordai Bence választmányi szóvivő elmondta: noha a kereszténydemokrata Nagy Andor tavaly még "zöld Széchenyi Tervet" ígért arra az esetre, ha a Fidesz-KDNP kormányra kerül, a szerdán bemutatott koncepcióból hiányzik mindaz, ami miatt zöldnek lehetne nevezni.

Arra is kitért, pártja csak olyan javaslatot támogat, amely a foglalkoztatottság növelését és a fenntarthatóságot célozza, illetve hogy szerintük huszadik századi gondolkodás az, amelyik a gazdaságfejlesztéskor nem veszi figyelembe a természeti korlátokat.

Jobbik: egész jó


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentése szerint a kormány az egészségipart, a zöld gazdaságfejlesztést, a lakásprogramot, az üzleti környezet fejlesztését, a tudomány-innováció-növekedés területét, a foglalkoztatást és a közlekedést határozta meg kitörési pontként az Új Széchenyi Tervben.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerdán az MTI-nek elmondta: pártja fontosnak tartja a kormány által megjelölt hét fő fejlesztési irányt, ugyanakkor azokat az infokommunikációs technológiák alkalmazásával, valamint a gyógyászati célú turizmus fejlesztésével, illetve a mezőgazdasági és az élelmiszeriparral javasolja kiegészíteni.
A politikus kiemelte, hogy a kormánynak egy megfelelő gazdaságpolitikai környezetet is ki kell alakítani a fejlesztési program céljainak teljesüléséhez.

A kabinetnek így például együttműködést kell elérnie a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) a szükséges monetáris politikai változtatások elérése érdekében - fejtette ki Hegedűs Tamás hozzátéve, hogy abban is egyetértenek Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a világgazdaság súlypontja nyugatról áttevődött keletre.

Magyarország tartós fejlődési pályára állításához elengedhetetlen a keleti gazdasági kapcsolatok fejlesztése - húzta alá.

A jobbikos képviselő elmondása szerint pártja a jövőben részleteiben is tanulmányozza majd az Új Széchenyi Tervet, amelynek sikerre vitele érdekében készek módosító javaslatok kidolgozására is.

Hegedűs Tamás elmondta továbbá, hogy személyre szóló meghívást kapott Matolcsy Györgytől az Új Széchenyi Terv vitairatának ismertetésére, amit szerinte feltehetően az első Széchenyi Terv kidolgozásában végzett szakértői munkájával érdemelt ki.

Matolcsy György a terv ismertetése során leszögezte, hogy Magyarországnak 2030-ra kell elérnie az uniós átlag feletti gazdasági fejlettségi szintet, életszínvonalat. "Ez példátlan történelmi siker lehet és véleményem szerint lesz is, hiszen Magyarország az elmúlt 150 évben soha nem volt az európai átlag fölött" - fogalmazott a miniszter.

A miniszter közölte: ennek a 2030-ig terjedő időhorizontnak van egy első tízéves, 2020-ig terjedő gazdaságfejlesztési koncepciója, ez az Új Széchenyi Terv, amelynek fő célkitűzése a munkahelyek teremtése, egymillió új munkahely létrehozása.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását