2024. május 8. - Mihály

OGY: ma véget ér a rendkívüli ülésszak

Nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülését tartja ma az Országgyűlés. A tanácskozás Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik.
2010. július 22. csütörtök 08:07 - HírExtra
A parlament új házelnököt, alkotmánybírákat is választ, és dönt a kormány 29 pontos gazdasági akciótervéhez kapcsolódó pénzügyi törvénycsomagról.

A képviselők titkos szavazáson voksolnak a köztársasági elnökké választott, ezért posztjáról augusztus 5-ével távozó Schmitt Pál házelnök utódjáról. A Fidesz Kövér Lászlót, a párt választmányi elnökét jelöli a posztra.

Ugyancsak titkos szavazáson két alkotmánybírót is választanak a pártok által javasolt nyolc jogász közül. A Fidesz Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt, a KDNP Dienes-Oehm Egont, az MSZP Mészár Rózát, a Jobbik Zétényi Zsoltot, az LMP pedig Tóth Mihályt, Lehoczkyné Kollonay Csillát és Bándi Gyulát jelölte. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazta szükséges. Megválasztásuk esetén az alkotmánybírák esküt is tesznek.

Kaltenbach Jenő lemondása miatt szavaznak a Független Rendészeti Panasztestület egy tagjának megválasztásáról is. Az illetékes parlamenti bizottságok Kozma Ákost jelölték tagnak. Az új tag, akinek megválasztásához a jelenlévő képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges, esküt is tesz.

A személyi javaslatok között döntnek az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak megválasztásáról. A közigazgatási és igazságügyi miniszter azt javasolja, hogy az új OVB tagja legyen Bordás Vilmos, Bozsóki Éva, Hunyadfalvi Ákos, Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Sasvári Róbert; póttagnak Székely Lászlót indítványozza megválasztani.

Házszabálytól eltérés esetén több mint egy tucat határozati javaslatról lehet zárószavazás. Köztük az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló előterjesztésről is szavaznak, ez a javaslat a hitelintézetek, a biztosítók és az egyéb pénzügyi szervezetek különadó-fizetési kötelezettségét fogalmazza meg, különadóval terheli meg az államháztartási forrásból jövedelmet szerző magánszemélyek egyes jövedelmeit, valamint korlátozza a közszférában kifizethető jövedelmeket. Megszüntetnek tíz kisebb adót is.
Rögzítenék azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének a jegybanktól származó, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének a felügyelettől származó havi keresete a bruttó átlagkereset tízszerese lehet.

Szavaznak a bírósági végrehajtásról szóló törvénymódosításról, amely alapján meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot 2011. március elsejéig, vagy ha elfogadják az egyik fideszes módosító indítványt, április 15-ig.

Határoznak arról az alkotmánymódosításról, amely kimondaná, hogy a helyi bíróság hatáskörébe tartozó, törvény által meghatározott ügyben egyesbíróként a jövőben bírósági titkár is eljárhat; és lehetővé tennék, hogy "a társadalmi igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző" juttatásokra külön mértékű adót állapítson meg a törvényhozás.

Egy másik alkotmánymódosítás azt rögzítené, hogy a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak, és nem indulhatnak jelöltként választásokon a jogviszony megszűnését követő három évben.

Ha a házszabálytól eltéréshez hozzájárulnak a képviselők, akkor zárószavazás lehet a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény módosításáról. A volt államfőknek járó juttatások időbeli korlátját törölné el az a kormány által benyújtott előterjesztés.
A képviselők döntenek a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról, amely létrehozza a közmédiumok új működési struktúráját, és jelenlegi formájában megszünteti a Nemzeti Hírközlési Hatóságot és az Országos Rádió és Televízió Testületet, összevonásukkal létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amely autonóm államigazgatási szerv, elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre.

Ezek mellett szavazhatnak a sporttal összefüggő egyes törvények, a 2010-es költségvetés, a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény módosításáról. Dönthetnek az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények, a közbeszerzési törvény módosításáról, a közbiztonság érdekében szükséges egyes törvénymódosításról, valamint a Nemzeti Földalapról szóló törvényjavaslatról is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását