2024. május 14. - Bonifác

Orbán: hármat, egy csapásra

Ellentétben a szlovák sajtóban szerdán megjelent állításokkal, Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csúcsra érkezett mindhárom kormányfőt természetesen személyesen fogadta - közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.
2010. július 21. szerda 16:51 - HírExtra
A delegációk a terveknek megfelelően körülbelül kétpercenként érkeztek a parlament főlépcsőjéhez, ahol a magyar kormányfő várta a vendégeket. Mivel Donald Tusk lengyel miniszterelnök érkezett utolsóként, Orbán Viktor vele együtt ment fel a plenáris tárgyalásra - olvasható a tárca sajtófőosztályának közleményében.

Kitérnek arra is, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnök szívélyes légkörű megbeszélése a tervezettnél hosszabb ideig tartott. A tárgyalás után Iveta Radicová szlovák miniszterelnök a Parlament egyik különtermében adott interjút az egyik magyar közszolgálati televíziónak.

A Sme liberális újság és az Új Szó magyar napilap is arról cikkezett szerdán, hogy Orbán Viktor a keddi V4-csúcson komolyan megsértette a diplomáciai protokoll és az udvariasság szabályait, mivel csak a lengyel kormányfőt fogadta, Iveta Radicovát, a miniszterelnökök között az egyetlen nőt azonban a külügyminisztérium államtitkára, Németh Zsolt fogadta.

"Orbán szintén habozott, amikor az újságírók felszólították, hogy fogjon kezet Radicovával, és a leülésnél a széket a miniszterelnök asszonynak (Petr) Necas (cseh kormányfő) húzta ki az asztal alól" - jegyzi meg a Sme, amely a szervezőknek felrótta, hogy az Orbán-Radicová találkozó után a szlovák kormányfőnek nem biztosítottak helyiséget az újságírókkal folytatandó beszélgetésre, s Radicovának a folyosón állva kellett nyilatkoznia.

Szerdán a pozsonyi miniszterelnöki hivatal is cáfolta a szlovák sajtónak azt az állítását, hogy Orbán Viktor megsértette a diplomáciai protokoll és az udvariasság szabályait.

"A fogadási ceremónia Budapesten a szokások szerint zajlott le mindazzal együtt, ami ehhez hozzátartozik, beleértve a Szlovák Köztársaság miniszterelnökének fogadását Orbán Viktor magyar miniszterelnök által. Az a sajtóban megjelent információ, hogy Iveta Radicovát csak Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium államtitkára fogadta, ezért egyértelműen nem felel meg a valóságnak, és félrevezető" - olvasható a pozsonyi közleményben.

A V4-csúcs alkalmával tartott magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón Orbán Viktor és Iveta Radicová megállapodott abban, hogy azok a vegyes bizottságok, amelyek munkája korábban elakadt, újrakezdik működésüket. Iveta Radicová a Duna Televíziónak nyilatkozva kijelentette: Szlovákia kész tárgyalni Magyarországgal a kettős állampolgárságról, de az azt szabályozó magyar törvény csak akkor lehet érvényes Szlovákiában, ha megfelel a nemzetközi előírásoknak és a nemzetközi szervezetek elvárásainak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását