2024. május 2. - Zsigmond

V4: magyar-szlovák közeledés

A magyar és a szlovák kormányfő bízik abban, hogy a két ország kapcsolatában új fejezetet lehet nyitni - tudatta közleményében Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő. Orbán Viktor és Iveta Radicová a visegrádi országok (V4) keddi budapesti csúcsértekezlete után tárgyalt egymással; a magyar miniszterelnök cseh kollégájával is kétoldalú tárgyalást folytatott.
2010. július 20. kedd 19:30 - HírExtra
Az MTI-hez eljuttatott közlemény úgy fogalmaz: a magyar és a szlovák miniszterelnök konstruktív megbeszélésén a két kormányfő megállapodott, hogy azok a vegyes bizottságok, amelyek munkája korábban elakadt, újrakezdik működésüket. Ennek eredményét a miniszterelnökök értékelik majd.

Arról is döntöttek, hogy új területeket vonnak be a szlovák-magyar együttműködésbe, így az észak-déli irányú infrastrukturális fejlesztéseket, a határmenti együttműködést és a gazdaságpolitika dinamizálását - olvasható Szijjártó Péter közleményében, amely szerint a tárgyalópartnerek egyetértettek: a jó szlovák-magyar kapcsolatok erősítik a közép-európai együttműködést. Orbán Viktor és Iveta Radicová találkozója az első négyszemközti megbeszélés volt az új budapesti és az új pozsonyi kormányfő között.

A visegrádi négyek csúcstalálkozója után a magyar kormányfő kétoldalú tárgyalást folytatott Petr Necas cseh miniszterelnökkel is. Egyetértettek a kétoldalú gazdasági együttműködés fejlesztésének fontosságában, különös tekintettel a közlekedési infrastruktúra és az energiapolitika területén - közölte Szijjártó Péter. Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel már június 1-jén négyszemközt tárgyalt Orbán Viktor Varsóban, első külföldi hivatalos látogatásán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását