2024. május 14. - Bonifác

Javaslatokat tettek az alkotmánybíró-jelöltekre

Minden parlamenti párt előállt arra vonatkozó bejelentéseivel, hogy kit javasol alkotmánybíró-jelöltnek. Az illetékes eseti bizottság jövő hétfőn dönt az Alkotmánybíróság (Ab) két tagjának jelöléséről.
2010. július 16. péntek 19:10 - HírExtra
Az új alkotmánybírákat jövő csütörtökön választhatják meg a parlamenti képviselők. A két posztra a frakcióktól kilenc személyi javaslat érkezett, a jelöltté váláshoz elegendőek az eseti bizottság tagjainak igenjei. A miniszterelnöki szóvivő pénteken közölte: Orbán Viktor, a vezető kormánypárt elnöke azt javasolja a Fidesz-KDNP-nek, hogy Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt jelöljék az Ab tagjainak.

Kérdésre válaszolva Bihari Mihály volt Ab-elnök jelölésének indokaként Szijjártó Péter azt mondta: az, hogy Orbán Viktor a baloldalhoz inkább köthető személyt kért fel egy fontos tisztségre, nem gesztus, hanem az új politika lényege; a Fidesznek sok baloldali szavazója van, ezért a kormányfő ezzel a javaslatával a választói akaratnak tesz eleget. Hozzátette, hogy Bihari Mihály korábbi, az Alkotmánybíróságon végzett munkája mindenképpen indokolja a jelölését.

Stumpf Istvánról, az első Orbán-kormány kancelláriaminiszteréről szólva Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy tanácsadó testületet kért fel az új alkotmány koncepciójának kidolgozására; a testület tagjai, köztük Stumpf István is gyakorlati oldalról találkoztak az alaptörvénnyel. A szóvivő szavai szerint ezek után született meg az a döntés, hogy őt javasolja a kormányfő.

Az MSZP Mészár Rózát, a Legfelsőbb Bíróság (LB) bíráját javasolja alkotmánybíró-jelöltnek - közölte Simon Gábor, a párt képviselője pénteken az MTI-vel. Az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő eseti bizottság szocialista tagja szerint a Fidesz színházat csinál az alkotmánybíró-jelölésből. Simon Gábor az MTI-nek felidézte, hogy az Ab-tagokat jelölő eseti bizottságban a Fidesz a KDNP nélkül is képes jelöltet állítani.

Az MSZP-s képviselő elképesztőnek nevezte, hogy a kormányoldal megváltoztatta az alkotmányt, és az az "arrogancia" is elképesztő szerinte, hogy a két alkotmánybírói helyre a Fidesz önmaga két jelöltet ajánl úgy, hogy szinte meg sem várta a többi frakció jelölését. "Csak egy színházat csinálnak az egész ügyből" - fogalmazott.

A Jobbik Zétényi Zsolt ügyvédet jelöli az Alkotmánybíróság tagjának - közölte az ellenzéki párt pénteken az MTI-vel. Gaudi-Nagy Tamás és Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselői, az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottság tagjai pénteki állásfoglalásukban jelöltjüket úgy mutatták be, mint a szabadságjogokért és a történeti alkotmányosságért évek óta eredményesen küzdő Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat, illetve a Magyar Konzervatív Alapítvány elnökét.

A közleményükben kitértek arra is, hogy a Jobbik azért ajánlott csupán egy jelöltet a két üres alkotmánybírói helyre, mert a korábbi konszenzusos rendszerrel szemben olyan új jelölési szabályokat alakított ki a kormánytöbbség, amely érdemben kizárta az ellenzéki pártokat a jelölésből.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elfogadja Orbán Viktor javaslatát, hogy Stumpf Istvánt és Bihari Mihályt jelöljék az alkotmánybírói posztokra - közölte Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető az MTI-vel. Elmondta, hogy a KDNP-nek volt saját jelöltje, Dienes-Oehm Egon személyében. A Fidesszel történt egyeztetés során végül arra jutottak, hogy a frakciószövetség tagjai részéről nagyobb támogatást élvező két jelölt mögé állnak majd.
 
A KDNP elfogadja Stumpf István és Bihari Mihály jelölését, azzal a megjegyzéssel, ha ismét jelölésre kerül majd sor, Dienes-Oehm Egont támogatják - jelezte Harrach Péter. Dienes-Oehm Egon az első Orbán-kormány alatt a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának helyettes vezetője, majd főcsoportfőnöke volt.

Bándi Gyulát, Lehoczkyné Kollonay Csillát és Tóth Mihályt szeretné alkotmánybírónak jelölni az LMP - mondta el Schiffer András, a párt frakcióvezetője az MTI-nek pénteken. Bándi Gyula a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezetjogi és Gazdasági Szakjogok Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, Lehoczkyné Kollonay Csilla, az ELTE munka- és szociális jogi tanszékének vezetője, Tóth Mihály pedig büntetőjogász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Büntetőeljárás-jogi és Kriminalisztikai Tanszékének és a Pécsi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetője.

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint az Ab tizenegy tagból áll, Bihari Mihály és Kukorelli István megbízatásának megszűnése miatt azonban 2008. július 4-e óta két alkotmánybírói tisztség betöltetlen. Az Országgyűlés július 12-én döntött arról, hogy tizenöt tagú eseti bizottság jelölhet tagot az Alkotmánybíróságba, alkotmánybíró-jelöltté az válik, aki legalább nyolc bizottsági tag támogatását bírja a tíz kormánypárti képviselővel működő testületben.

A testület az Országgyűlés honlapján olvasható meghívó szerint július 19-én, hétfőn délben nem nyilvános ülést tart, napirendjén az Ab két tagjának jelöléséről szóló döntés szerepel.
Az előzetes tervek szerint a Ház július 19-én, hétfőn döntött volna személyi kérdésekről, ám később kiderült, hogy július 22-ig tart a parlament rendkívüli nyári ülésszaka, és az új házelnökről, a hiányzó alkotmánybírákról, a Független Rendészeti Panasztestület kiegészítéséről, valamint az Országos Választási Bizottság új tagjairól is ezen a napon határoz majd az Országgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását