2024. május 4. - Mónika, Flórián

Németország visszakapta a jussát

A II. világháborúban elrabolt olajfestményeket kapott vissza egy németországi múzeum az Egyesült Államoktól.
2010. július 15. csütörtök 18:13 - HírExtra
A tizenegy képet 1945-ben emelte el egy amerikai katona a francia határ közelében fekvő Pirmasens város múzeumi gyűjteményéből. A festményeket hazatérésük után kiállítják, majd restaurálják - közölte csütörtökön a város önkormányzata.

Az összesen mintegy 150 ezer eurót (csaknem 42 millió forintot) érő alkotásokat, köztük a városban született Heinrich Bürkel festőművész (1802-1869) három műremekét, egy amerikai nő, név szerint Beth McFadden örökölte nagyapja fivérétől, az 1988-ban elhunyt egykori katonától. Az örökös kutatni kezdte a művek eredetét és az amerikai hatóságok segítségével kiderítette, hogy ahhoz a mintegy negyven képhez tartoznak, amelyet a pirmasensi városi múzeum alkalmi raktárából loptak el.

A képek egy részét szerdán adták át az amerikai vámhivatal képviselői ünnepélyes keretek között a New York-i Goethe Intézetben.

"Köszönetet mondunk Beth McFaddennek, mert volt olyan becsületes, hogy megkérdezte honnan származnak a festmények, és visszaadta a múzeumnak a háború zűrzavarában elveszett műalkotásokat" - hangsúlyozta közleményében az amerikai vámhivatal kulturális kincsekkel foglalkozó részlegének illetékese, James Hayes.

A három Bürkel-kép mellett Philipp Fix hét alkotását és egy Alois Broch-festményt kap vissza a múzeum. "Az elrabolt pirmasensi képek közül még több tucat hiányzik. Reméljük, hogy a mostani példa arra fog késztetni másokat is, akiknek családja esetleg titokzatos festményeket őriz, hogy visszaszolgáltassák azokat" - tette hozzá Hayes.

A manapság cipőgyárairól ismert Pirmasenst hevesen bombázták a háború alatt. A múzeum gyűjteményei a szomszédos iskola óvóhelyként szolgáló pincéjében vészelték át a harcokat, de később ezt az épületet sem kímélték a fosztogatók. McFadden szerint nagyapja testvére, Harry Gursky, aki a háború vége után az amerikai hadsereg szakaszvezetőjeként a németországi városban állomásozott, a képeket mindig háza alagsorában tartotta, és a szomszédoknak azt mesélte, hogy árverésen jutott hozzá a műkincsekhez.

Az amerikai hatóságok nem először adnak vissza elrabolt Bürkel-festményeket Németországnak: a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2006-ban már három ilyen képet szolgáltatott vissza.

Az amerikai vámhivatal kulturális kincsekkel foglalkozó részlege 2003 óta 2100 műtárgyat juttatott vissza tizenöt országnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását