2024. május 2. - Zsigmond

Felújítás miatt bezár a múzeum

Augusztus végéig látogatható már csak mostani formájában a németországi Eislebenben az a ház, ahol meghalt Luther Márton, a reformáció egyik megindítója.
2010. július 11. vasárnap 20:42 - HírExtra
A világörökség részének nyilvánított múzeumot szeptembertől tatarozzák és kibővítik. A tárlatot augusztus végéig lebontják, és a kiállítási tárgyakat elraktározzák - közölte a szász-anhalti Luther-emlékhelyeket gondozó alapítvány.

A múzeum helyiségeit, köztük azt a termet, ahol Luther Márton meghalt, és a hálókamrát teljesen felújítják. A tervek szerint új épületrészt is építenek, hogy növeljék a kiállítóteret, és helyt adhassanak rendezvényeknek is.

A mintegy 5 millió eurós (1,4 milliárd forintos) beruházást a szövetségi kormány, a tartomány, a város és az alapítvány finanszírozza. A korszerűsített múzeumot 2012 tavaszán nyitják meg újra.
Luther Márton (Martin Luther) német pap és teológus Eislebenben született. Éveken át élt Wittenbergben, és szülővárosában halt meg.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) az összes szász-anhalti Luther-emlékhelyet a világörökség részéhez sorolta.

Ezek közé tartozik az eislebeni szülőházában berendezett múzeum és a wittenbergi vártemplom is, amelynek kapujára Luther a hagyomány szerint 1517. október 31-én kiszögezte 95 tételét az egyházi búcsúcédulák árusítása ellen. Ezt az eseményt tekintik a reformáció kezdetének, és ünneplik meg minden évben október 31-én, a reformáció napján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását