2024. május 14. - Bonifác

Ősszel lassul a parlamenti tempó

Az LMP ígéretet kapott arra a miniszterelnöktől, hogy az utóbbi hetek parlamenti munkájának erőltetett tempója ősszel, az önkormányzati választásokat követően nyugodtabbá válik - mondta szerdai, Schiffer András frakcióvezetővel közös parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.
2010. július 7. szerda 15:30 - HírExtra
A sajtótájékoztatót megelőzően Orbán Viktor az LMP frakcióülésén vendégként vett részt. Jávor Benedek a megbeszélésen elhangzott konkrét témák kapcsán beszámolt arról, hogy szóba került a jövő évi magyar EU-elnökség és a nők közéleti szerepvállalását segítő intézkedések rendszere. Emellett kitért arra, hogy a demokratikus fékek és ellensúlyok kapcsán az LMP a társadalmi önvédelem megerősítését is szükségesnek látja.

A gazdaságpolitikai elképzelések kapcsán éles véleménykülönbség alakult ki - mondta -, mert a kormány a középréteget akarja megerősíteni, míg az LMP szerint nem szabad lemondani a leszakadó társadalmi csoportok felemeléséről.

Hozzátette, abban viszont egyetértettek, hogy az elmúlt nyolc évben sem történtek kézzelfogható intézkedések a leszakadók felemelésére. Sajnálatosnak nevezte, hogy a most kibontakozni látszó lépések sem ebbe az irányba mutatnak.

Schiffer András a mostani megbeszélés apropóján emlékeztetett arra, hogy az LMP egy a korábbinál másfajta politikai stílust akart megvalósítani a parlamentben. Mint mondta, habár vannak véleménykülönbségek közöttük, de fontosnak tartják a kormány és az ellenzék közötti párbeszédet.

Az ellentéteket ecsetelve példaként említette, hogy számukra nem csak az 1989-es jogállami forradalom vívmányai és az akkor létrejött alkotmányos szerkezet számítanak értéknek, de az a mögöttes tartalom, amelyet az Alkotmánybíróság később e mögé
rakott.

Szintén véleménykülönbségnek nevezte, hogy az LMP szerint ha meg akarják újítani a demokráciát, akkor fontos, hogy a független intézmények valóban függetlenek maradjanak. Hozzátette, hogy ha a kormány nemzeti együttműködést hirdet, akkor ennek a pártok között is működnie kell.

Arra a kérdésre, hogy a konzultáció megváltoztatta-e az LMP és a kormány viszonyát Schiffer András azt mondta, hogy olyan értelemben nem, hogy egy alkotmányozó többséggel rendelkező kormánypártról és egy egyötödnél kisebb létszámú ellenzéki pártról van szó. Egyúttal alapvető világnézeti különbségnek nevezte, hogy az LMP ökopolitikai párt, amelyik nem követi a 29 pontos intézkedéscsomagban meghirdetett politikát. Leszögezte, hogy egyúttal meg kívánják védeni a demokratikus jogállamiság 1989-ben kialakult értékeit.

Ennek ellenére azt mondta, meglátása szerint mindkét oldalról megvan arra a szándék egyfajta együttműködésre. Szintén kérdésre kijelentette, hogy a nemzeti együttműködési nyilatkozatról is más az álláspontjuk. Akceptálható elemnek nevezte, hogy Orbán Viktor szerint a közigazgatást meg kell változtatni és miután az Alkotmánynak nincs preambuluma, ezért a nyilatkozatot kell kifüggeszteni a közhivatalokban.

Szavai szerint az LMP viszont úgy gondolja, hogy egy politikai nyilatkozatot és nem egy országgyűlési határozatot vagy az alkotmányt fogadta el a parlament. Úgy fogalmazott, éppen ezért a közigazgatás pártatlan működésével nem fér össze egy politikai nyilatkozat kifüggesztése. Megjegyezte, nem biztos, hogy jó vért szül, ha valaki "kötelező olvasmánnyá teszi" a közhivatalnokok számára a saját értelmezését a politikai irányról.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy érintőlegesen volt szó az Állami Számvevőszék elnökének jelölését. Örömtelinek nevezte, hogy Orbán Viktor kijelentette, nem gondolkozik egy félelnöki, prezidenciális rendszer kialakításában.

Azt viszont meglepőnek és lehetséges félreértésnek nevezte, hogy Orbán Viktor már a jövő év első félévében szeretné, ha megszületne az új alkotmány. Jávor Benedek hozzátette, hogy ha az alkotmányozási folyamat is a korábbi erőltetett tempóban zajlik, az meglehetősen szűkre szabja az együttműködés kereteit.

Schiffer András kérdésre válaszolva elmondta, "legalábbis megfontolandónak" tartják, hogy egy népszavazás erősítse meg az alkotmányt. Végül közölte, hogy az őszi ülésszak elején valószínűleg folytatják a megbeszélést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását