2024. május 3. - Tímea, Irma

Progressz M-06M: ma este ismét megpróbálják

A földi irányítás végleges döntése nyomán vasárnap este közép-európai idő szerint 6 órakor körül próbálkoznak meg ismét azzal, hogy a Progressz M-06M jelzésű orosz teherűrhajót rákapcsolják a Nemzetközi Űrállomásra. Az első dokkolási kísérlet pénteken kudarcot vallott.
2010. július 4. vasárnap 16:46 - HírExtra
A 2,6 tonna szállítmánnyal - egyebek között élelmiszerrel, vízzel, oxigénnel, üzemanyaggal, különböző műszerekkel és digitális videokamerával - megrakott űrhajó szerdán startolt Bajkonurból, és már útközben is jelentkeztek problémák, háromszor kellett korrigálni a pályáját.

A dokkolási kísérlet közben Alekszandr Szkvorcov, az űrállomás parancsnoka arról tájékoztatta a Moszkva melletti Koroljovban működő repülésirányító-központot, hogy a Progressz irányíthatatlanul forog és távolodik az állomástól.

Vasárnap megint csak először automatikus vezérléssel próbálkoznak. Ha ez nem sikerül, akkor Szkvorcov vagy a fedélzeti mérnök, Mihail Kornyijenko igyekszik kézi vezérléssel a teherűrhajót a Föld körül hozzávetőleg 350 kilométeres magasságban keringő űrbázishoz csatlakoztatni. A földi irányítás szakemberei szombaton úgy módosították az űrállomástól 2 kilométerre került Progressz pályáját, hogy a teherűrhajó visszafordulva elérje úti célját.

A Nemzetközi Űrállomás történetében eddig egyszer sem fordult elő, hogy a legénység ne tudott volna kézi irányítással csatlakoztatni egy teherűrhajót.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását