2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szankcionálná a túlköltekező tagországokat az EU

Uniós támogatások megvonása is szerepel azon a listán, amelyet az Európai Bizottság javasol az államháztartási konszolidációval nem kielégítő módon haladó euróövezeti országok szankcionálására.
2010. június 30. szerda 16:15 - HírExtra
Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete szerdán ismertette egy szigorúbb költségvetési és makrogazdasági felügyeletre vonatkozó elképzeléseit, amelytől azt várja, hogy javul a költségvetési fegyelem a tagországokban, és gazdaságaik ellenállóbbak, felkészültebbek lesznek, ha újabb gazdasági válság fenyegetne.

José Manuel Durao Barroso, a testület elnöke a témáról kiadott közleményben hangoztatta, hogy bár az unió számos eszközzel rendelkezik a gazdasági együttműködés javítására, a mostani válság megmutatta, hogy egyrészt ezeket nem használja ki teljesen, másrészt továbbiakra van szükség, hogy a rendszer problémamentesen működjön.

Az új eszközök között szerepel a nemzeti költségvetések előzetes egyeztetése is, a tartós hiánnyal küzdők számára pedig szankcióként egy kamattal is terhelt letét bevezetése. Az uniós forrásoktól (kohéziós vagy mezőgazdasági támogatásoktól) akkor eshetne el egy euróövezeti állam, ha hiányát az EU többszöri "ajánlása" ellenére sem szorítaná a megadott szint alá.

A végrehajtó testület azt is fontosnak tartja, hogy az uniós tagországok egyszerre nyújtsák be pénzügyi stabilitási, illetve konvergencia programjaikat, valamint a szerkezeti reformokat is tartalmazó nemzeti programjaikat. Ezek - az előzetes költségvetési egyeztetéssel együtt - lennének hivatottak garantálni, hogy a nemzeti fejlesztési törekvések egy irányban haladnak az uniós közös célkitűzések teljesítésével. Olli Rehn pénzügyi biztos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az EU-nak fokozottabb gazdaság koordinációra van szüksége, de nagyobb szigorra is a szabályok alkalmazásában, hogy a jövőben elejét vegye a kisiklásoknak és visszaszerezze a bizalmat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását