2024. június 15. - Jolán, Vid

Új irányelvek

Az Állami Számvevőszék a korábbi, revizori típusú ellenőrzés helyett a szervezet irányítási, gazdálkodási rendszerének jobbítását szolgáló kontrolljára helyezi a hangsúlyt- mondta Sepsey Tamás a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján Gödöllőn vasárnap.
2010. június 27. vasárnap 13:33 - HírExtra
A számvevőszék főigazgató-helyettese előadásában kifejtette, hogy ezen új szemlélet a tapasztalat szerint hatékonyabban szolgálja az önkormányzatok gazdálkodási rendszerének javítását.

A szakember arról is szólt, hogy az önkormányzatok nagy része forráshiánnyal küzd, amit többnyire hitelfelvétellel, kötvények kibocsátásával igyekeznek egyensúlyban maradni. A kötvényállomány tavaly már elérte a 473 milliárd forintot.

A tapasztalat szerint a kötvénykibocsátó önkormányzatok a pénzt nem költötték el, hanem pénzpiaci műveletekre használták fel az összeget. Márpedig az ÁSZ ezt nagyon kockázatos dolognak tartja, és javasolja a kormányzatnak e gyakorlat felülvizsgálatát. Ez annál is inkább indokolt, mert van már olyan önkormányzat, amely csaknem 100 millió forintot bukott, a pénzpiaci művelettel ennyi közpénzt úsztatott el - tette hozzá.

A számvevőszék külön megvizsgálta az önkormányzatok EU-s pályázatokkal kapcsolatos gyakorlatát. Az elemzésnél kiderült, hogy a pályázatok elutasításánál 38 százalék volt az indoklásban a forráshiány, az összes többi esetben alaki, vagy tartalmi hibák miatt nem jutottak fejlesztési forráshoz a települések. Vizsgálni fogják ennek okát - mondta Sepsey Tamás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását