2024. május 5. - Györgyi
Ön szokott lidércálomból felébredni? Míg Karda Bea álmában térdig érő sárban fut, addig Dr. Munkácsi Krisztina elárulta a rémálmok kialakulásának okait.
2010. június 26. szombat 14:46 - Tamási Ágnes Anna
Miért álmodunk rémeket?

Dr. Munkácsi Krisztina: Ez egy összetett kérdés. Az analitikus irányzat azt mondja, hogy akár gyerekkori sérülések miatt, vagy az aktuális környezeti tényezők miatt jönnek elő ezek a „rémálmok”, tehát az álomszimbólumok, jelentések visszavezethetők arra, hogy milyen problémákkal küzdünk, vagy, hogy mik állnak a tudatunk alatt.

De számos probléma előidézheti ezt. Lehet belgyógyászati probléma is, mint például az alvási apnoe szindróma, vagy akár gyógyszerek is kiválthatják ezt.

Melyek azok a rémálmok, amelyek a legjellegzetesebbek, és mindig visszatérnek?


Mi az álom?
Az álom képek, gondolatok, hangok és érzések összessége, mely az agyon fut át alvás közben. Az álmok létrejöttének oka, módja és az álmok jelentése még nem tisztázott, bár mindig is érdekelte az embereket. Többen is foglalkoznak álomfejtéssel, számos álmoskönyv létezik; az álomkutatással foglalkozó tudomány az onirológia.
A zuhanás, az üldözés az ami nagyon jellemző igazából, de a menekülés is egy nagyon gyakori „rémálom”.

Mennyire hat ki ez az ember napjaira?

Én azt mondom, hogy nagyon. Mert ha már erre ébredünk, akkor a reggel már el van rontva az adott ember számára, valaki pedig hajlamos arra, hogy az egész napját behálózza a melankólia.

Összefüggésbe hozható ez az életmóddal?

Egyértelműen. Hiszen gondoljunk arra az ősi mondásra: „Ép testben, ép lélek”. Ha valaki túlsúlyos, nem mozog, nem iszik elég folyadékot, vagy nem megfelelő időpontban, lefekvés előtt eszik, az előidézheti rossz álmokat.

Van e valamilyen speciális kezelés a rémálomra?

Vannak rövid dinamikus terápiák, amellyel megpróbálják felülmúlni a gyerekkori sérüléseket, és a tudatalatti rossz dolgokat. De akár a hipnózis, és a Rainer-féle integratív módosult tudatállapotban lehet még szimbólum terápiát alkalmazni. Gyógyszerekkel csak nagyon rövid ideig lehet a betegeket kezelni.

Karda Beáta a következőket mesélte nekünk:


Vannak rémálmaid?

Karda Beáta: Persze, több is van. Az egyik ilyen visszatérő álmom az, hogy érettségizek. A mai napig visszatér az, hogy, a vizsgákra készülök, és nagyon meg vagyok ijedve, amint a vizsgabizottság elé kerülök, mert tudom, hogy nem vagyok felkészülve erre. Ilyenkor teljesen leizzadva ébredek, és akkor eszmélek fel, hogy nincs semmilyen vizsga, mert már száz éve leérettségiztem!

Valószínű ez azért van, mert abban az időben is jobban érdekelt a zene, meg a kultúra, a tanulásra pedig nagyon kevés időt fordítottam.

A másik ilyen visszatérő rémálmom, hogy futnom kell egy sáros területen valaki elől. Az üldözés egyszerűen borzasztó, és az érzés, hogy menekülni kell valaki elől! Közben meg persze vigyáznod kell, hogy nehogy eless egy gödörben, vagy elcsússz, és még a sebesülés veszélye is fenn áll! Azt nem tudom, hogy miért féltem, és ki volt az illető, aki üldözött.

2006-ban volt egy nagyon csúnya autóbalesetem, amikor az arcom teljesen szétzúzódott, és azt sem tudtam túlélem-e egyáltalán az egészet. Néha álmomban rengeteg összetört autót látok, mindig felriadok, hogy megint baleset ért. Nagyon iszonyatos érzés!

Milyen gyakran jönnek elő ezek az álmok Nálad?

Mostanában egyre kevésbé. Inkább a zaklatottabb időszakomban jönnek elő ezek a dolgok, és úgy látszik, tényleg igaz, hogy ha valaki kiegyensúlyozott életet él, akkor nem jönnek elő a rossz dolgok.

Befolyásol a napodat az, ha rosszat álmodsz?

Ez csak egy hiedelem! Igazából ha én egy rémálomból felébredek, két másodperc múlva el is tűnik az egész. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy ugyan már, ez csak egy rossz álom volt, és igazából meg sem történt!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását