2024. május 2. - Zsigmond

Magyar találmány az olajszennyeződés ellen

A Mexikói-öbölben hónapok óta tart az olajszennyezés. Június elején egy magyar feltaláló felajánlotta az amerikai parti őrségnek találmányát, amellyel ez megállítható. Mikola Andorral, a Magyar Feltalálók Egyesületének tagjával beszélgettünk.
2010. június 18. péntek 12:02 - Vuko
Mi találmányának lényeg, működési elve?

A lényeg, hogy természetes anyagokkal kezelt pórusos agyagkerámiát hoztam létre, amely képes saját súlyának 120-szorosát felvenni. A víz felszínén lebegő szennyeződésre szórva felszívja azt, nem süllyed el, később pedig benzinnel, hígítóval vissza lehet nyerni az olaj 80 százalékát. A visszanyerés után marad egy pár százaléknyi agyagtörmelék, ami - jelen esetben - lerakódhat a tenger fenéken, de mivel természetes anyagról van szó, nem károsítja a környezetet.

Kapott e választ az amerikai hatóságtól, azóta hogy felajánlotta segítségét?


Igen. Felkerültem egy listára, amelyen az alkalmasnak talált megoldásokat gyűjtötték össze. Mivel ez egy internetes hirdetés volt - amelyben várták a jelentkezőket - nem csak az én találmányom kapott helyet. A válaszban úgy fogalmaznak az illetések, hogy tovább vizsgálódnak a találmányom ügyében, és megvizsgálják annak megvalósíthatóságát.



Ezzel a technológiával mennyibe kerülne a katasztrófa elhárítása?

Mivel ez egy lényegesen költségkímélő eljárás és technika, a katasztrófa elhárítására eddig elköltött összeg harmadába, negyedébe kerülne.

Mennyi olajt lehetne az agyagkerámiás megoldással a felszínre hozni?

Jelen helyzet
A katasztrófát okozó BP olajvállalat a Mexikói-öböl mélyéről feltörő kőolaj összegyűjtése érdekében szerdán újabb szivattyúrendszert helyezett üzembe. A második szivattyúrendszer beállításával napi 28 ezer hordóra akarják növelni a felszínre hozott olaj mennyiségét. A BP szerdán a Mexikói-öböl fenekéről kiömlő olaj és gáz elégetését is megkezdte, fél nap alatt 1250 hordónyi olajat égetett el. Barack Obama amerikai elnök ugyanakkor bejelentette, hogy a BP brit olajvállalat beleegyezett egy 20 milliárd dolláros kártérítési alap felállításába a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa károsultjai számára.
Gyakorlatilag korlátlan mennyiséget.

Április óta nem tudják megállítani a környezet pusztítását. Kellett volna mást alkalmazni az elhárításban?

Az elvem az, hogy nem szabad bírálni azt az embert, aki bajba jutott. Egy kicsit későn kezdték el a mentést, és alternatív dolgok után is utána kellett volna nézni. Amikor például meggyújtották az olajt a víz felszínén, az itthoni szakemberek is tudták, nincs igazi megoldásuk. Ettől függetlenül mindent megtesznek az olaj eltávolítása érdekében.

Dolgozik jelenleg valamilyen újabb találmányon?

Igen. Gazdaságosan akarunk előállítani elektromos áramot. Jól haladnak a kísérletek, minden ki van számolva és szerintem minden rendben lesz. Valószínű, még ebben az évben megvalósulhat a koncepciónk, és utána már „csak” a finanszírozással kell foglalkozni.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását