2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ráerősítünk az amerikai kapcsolatokra

Washingtoni látogatásával Martonyi János külügyminiszter nyomatékossá kívánja tenni, hogy az új magyar kormány elkötelezett a két ország stratégiai szövetségesi kapcsolatainak további erősítése mellett, és kész aktív részt vállalni a közös kül- és biztonságpolitikai kihívások kezelésében - közölte a tárca szóvivői irodája szerdán az MTI-vel.
2010. június 16. szerda 17:50 - HírExtra
Martonyi János amerikai kollégája, Hillary Clinton meghívására tesz munkalátogatást június 23. és 25. között Washingtonban.

A vendéglátójával folytatandó tárgyaláson túl Martonyi János találkozik a washingtoni kormányzat, valamint a törvényhozás vezetőivel, konzultációkat tart az amerikai politikai, gazdasági és társadalmi élet több kiemelkedő személyiségével, valamint az amerikai magyar szervezetek képviselőivel - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

A tájékoztatás szerint Martonyi János előadást tart egy külpolitikai kutatóintézetben a magyar kormány legfontosabb törekvéseiről, a közép-európai együttműködésről és a magyar EU-elnökség legfontosabb céljairól. Látogatásán felavatja Carl Lutz emléktábláját; a második világháború idején Budapesten szolgálatot teljesítő svájci diplomata sokat tett a magyar zsidók megmentéséért.

Mint írják, a külügyminiszteri látogatás fő célja annak megerősítése, hogy az új magyar kormány elkötelezett a két ország stratégiai szövetségesi kapcsolatainak, sok szálon futó együttműködésének további erősítése mellett, kész aktív részt vállalni a közös kül- és biztonságpolitikai kihívások kezelésében, és "számít az Egyesült Államok támogatására a nemzeti együttműködés programjában megfogalmazott mélyreható társadalmi, gazdasági változások megvalósításában és Magyarország külpolitikai törekvéseiben".

A nap folyamán az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közölte, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter június 24-én találkozik magyar kollégájával Washingtonban. Úgy fogalmaztak, hogy Magyarország az Egyesült Államok "szoros barátja és kulcsfontosságú partnere" a globális kihívások kezelésében, és Washington örömmel tekint ezen kapcsolatok további szélesítése és elmélyítése elé Magyarország új kormányával.

A Külügyminisztérium a tárcavezető washingtoni látogatásáról tájékoztató kommünikéjében emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok Magyarország kiemelt külgazdasági partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom négymilliárd dollár körül mozog, az amerikai befektetések a magyar gazdaságban - az újra befektetett tőkét is beleszámítva - kilencmilliárd dollárt tesznek ki, Magyarországon több mint hatszáz amerikai vállalat működik.

Kitérnek arra is, hogy az Egyesült Államok "másfél millió magyar hazája", szerepük a magyar-amerikai együttműködésben kulcsfontosságú, és a magyar kormány meg kívánja újítani kapcsolatukat Magyarországgal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását