2024. június 17. - Laura, Alida

Még az idén összeülünk a szerbekkel

Még az idén együttes ülést tart a szerb és a magyar kormány - jelentette be Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Belgrádban, miután tárgyalt szerb hivatali partnerével. A kormányülés napirendjén szerepelni fognak többek között a szerb-magyar gazdasági kapcsolatok, kereskedelmi, befektetési kérdések, kisebbségi ügyek, a kétoldalú kulturális kapcsolatok - mondta el Martonyi János.
2010. június 10. csütörtök 22:49 - HírExtra
Kijelentette, "jelképes üzenete van", hogy első hivatalos külföldi útja Szerbiába vezetett. A magyar külügyminiszter rendkívül fontosnak nevezte az EU-bővítési folyamat fenntartását. Minden jelentkező számára biztosítani kell a csatlakozás perspektíváját - szögezte le.

"Magyarországnak EU-tagállamként kötelessége segíteni a többi térségbeli országnak, hogy ők is végigjárhassák ugyanezt azt utat (amelyet Magyarország végigjárt), éppen ezért a magyar kormány teljes mellszélességgel támogatja az EU-bővítési folyamat Délkelet-Európára való kiterjesztését".

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter kifejtette: a jövő év első felében Magyarország lesz az EU soros elnöke, és ennek különösen nagy jelentősége lehet a nyugat-balkáni országok EU-integrációja szempontjából. Elmondta azt is: Magyarország az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői luxembourgi ülésén erőteljesen támogatni fogja, hogy zöld jelzést kapjon a szerb EU-tagságra való felkészülést segítő stabilitási és társulási egyezmény (SAA) ratifikációja.

Martonyi János ezzel kapcsolatban elmondta, a magyar álláspont az, hogy "amint lehet", el kell kezdeni az SAA ratifikációját; hozzátette, derűlátó ez ügyben. Kijelentette azt is, hogy Szerbia EU-csatlakozási kérelmét mihamarabb az Európai Bizottság elé kell terjeszteni. Martonyi elmondta, Vuk Jeremiccsel Egyetértési Nyilatkozatot írnak alá; a dokumentum célja, hogy Magyarország segítse a szerb integrációs erőfeszítéseket, különféle európai uniós képzési programokkal hozzájáruljon ahhoz, hogy Szerbia közeledjen az Európai Unióhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását