2024. június 13. - Antal, Anett

LMP: hatalmas felelőtlenség volt Kósa nyilatkozata

Teljes mértékben felelőtlen, elfogadhatatlan módon nyilatkozott Kósa Lajos a magyar gazdaság helyzetéről és a várható intézkedésekről - mondta Scheiring Gábor, az LMP parlamenti képviselője pénteken az MTI-nek.
2010. június 4. péntek 21:19 - HírExtra
Hatalmas felelőtlenség volt az ország helyzetéről olyan pesszimistán beszélni, ahogyan Kósa Lajos tette csütörtökön, még ha a helyzet valóban olyan súlyos is, mint amilyennek a Fidesz ügyvezető alelnöke leírta. "Ahogyan Kósa Lajos eljárt, az kimeríti a böszmeség fogalmát" - mondta Scheiring Gábor. A Fidesz nem számolt azzal, hogy egy ilyen kijelentés milyen hatással lehet a piacra; "nyolcévnyi ellenzékiség elfeledtette velük azt, hogy mit is jelent a felelősség" - mondta a párt képviselője.

Az LMP szerint erre a nyilatkozatra azért volt szükség, hogy a kormánypárt ki tudjon hátrálni a korábban tett ígéreteiből, és azokkal ellentétes intézkedéseket hozhasson: többek között kitolja az adócsökkentést, valamint azt, hogy végrehajtsa a radikális átalakításokat a Magyar Nemzeti Banknál és az Állami Számvevőszéknél. Scheiring Gábor úgy nyilatkozott, drasztikus adócsökkentés helyett egyébként is inkább adóátrendezésre lenne szükség.

Az LMP nem zárkózik el az együttműködéstől, de azt nagyon rossz gyakorlatnak tartja, hogy a nemzeti egyetértés szükségességét hangoztatja a Fidesz, majd egy-két napos határidőket ad az ellenzéknek, hogy megismerje az előterjesztéseket. "Ha Kósa Lajos ezt nevezi nemzeti egyetértésnek, akkor ebből, köszönjük szépen, nem kérünk" - tette hozzá Scheiring Gábor.
Az LMP egyébként szakítani kíván azzal a gyakorlattal, hogy egy ellenzéki pártnak "mindenben nemet kell mondani", ők a saját elveik, értékeik és programjuk alapján fognak szavazni a kormánypárt előterjesztéseiről.

Scheiring Gábor szerint Magyarország mindazonáltal közel sincs olyan rossz helyzetben, mint ahogyan Kósa Lajos leírta, az elmúlt évek kormányzásának eredményei ugyanis vitathatatlanok.
Kósa Lajos a Napi Gazdaság csütörtöki debreceni kkv-fejlesztési konferenciáján arról beszélt, hogy a kormány jelenlegi célja a közvetlen államcsőd elkerülése, és a "krízis időszakára" átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell meghatározni. Ebben a helyzetben "bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg" - tette hozzá Kósa Lajos. A fideszes politikus szerint "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet sokkal rosszabb, mint hittük".

"Nem marad el az ígért adócsökkentés" - mondta Szijjártó Péter pénteken, hangsúlyozva, a kormány készen áll, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt. A kormányfő szóvivője - mint mondta - nem tartja túlzónak Kósa Lajos kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben.
Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője pénteken úgy fogalmazott, a fideszes politikusok által az elmúlt napokban tett nyilatkozatok megrendítették és lejtőre taszították a forintot. Mesterházy Attila arra kérte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, ellenőrizze, történnek-e olyan, nem szokványos kötések a tőzsdén, amelyekből arra lehet következtetni, hogy bárki is erre a helyzetre spekulálna. A szocialista politikus úgy véli: a tőzsdén zajló és a forinttal történő események kapcsán felvetődik benne, hogy dilettánsokról vagy spekulánsokról van szó. "Nincsenek csontvázak a magyar költségvetésben, Magyarország nincsen csőd közeli helyzetben" - jelentette ki Mesterházy Attila.

A "csontvázpolitika" abbahagyására szólította fel pénteken Szekeres Imre a Fideszt. Az MSZP elnökhelyettese szerint a piac és a befektetők fokozottan figyelnek a vezető politikusok nyilatkozataira, ezért indult meg a tőkekivonulás Magyarországról Kósa Lajos megszólalása után.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtóközleményében úgy reagált a fideszes politikus szavaira: bár a Jobbiknak meggyőződése, hogy a nyolcéves szocialista-liberális kormányzás "romhalmazt hagyott maga után", felelőtlenség, ahogyan Kósa Lajos "árfolyamgyengítő kijelentéseivel" hozzájárul a válság mélyüléséhez. A párt azt követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy mielőbb "ossza meg a közvéleménnyel a megalapozott gazdasági tényfeltárás adatait, s kormánya konkrét intézkedési terveit" - állt a Jobbik közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását