2024. április 24. - György

Változások a családtámogatásban

Módosulhat a családok támogatásáról szóló törvényjavaslat: fideszes és kereszténydemokrata képviselők kezdeményezésére az iskoláztatási támogatást nem nyújtanák természetben, a támogatás felfüggesztésekor az ennek megfelelő összeg családtámogatási folyószámlára kerülne, amelynek felhasználását a kormány külön rendeletben szabályozza a tervek szerint.
2010. május 27. csütörtök 21:00 - HírExtra
A törvényjavaslat, amelynek általános vitáját szerdán folytatták le az Országgyűlésben, a családi pótlékot két részre választja, nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra. A nevelési ellátás jár a nem tanköteles gyermek után, illetve saját jogán jogosult erre a juttatásra az a 18. életévét betöltött tartósan beteg, fogyatékos gyermek, aki már iskolába nem jár.

Az iskoláztatási támogatás azon tanköteles gyermekek után jár, akik elérték azt a kort, hogy kikerülnek a nevelési ellátásból; s akik húsz éves korig közoktatási intézményben tanulnak tovább. A sajátos nevelési igényű gyermekeknél ez a korhatár 23 év lenne.

Az előterjesztés egyik beterjesztője, Soltész Miklós kereszténydemokrata politikus az MTI-nek csütörtökön elmondta, a törvényjavaslatokhoz benyújtott indítványok közül három módosító javaslatot fognak várhatóan támogatni.

Ezek egyike szerint az iskoláztatási támogatást nem lehetne természetben kifizetni. Észak-magyarországi képviselők olyan módosító indítványt nyújtottak be az iskoláztatási támogatás felfüggesztésekor ez az összeg egy, a kincstárban megnyitott családtámogatási folyószámlára kerülne. A kormány felhatalmazást kapna a javaslat szerint, hogy a családtámogatási összeg felhasználását rendeletben szabályozza. Ebben határoznák meg hogyan kapják meg ezt az összeget az önkormányzatok, s azt utána célzott támogatásként milyen formában biztosítsák a gyermekek iskoláztatása érdekében.

A képviselők azért kérték a változtatást, mert egyre gyakoribb, hogy a másodlagos piacon megjelennek ezek a természetbeni juttatások, és eladják azokat.

Arra a kérdésre, hogy ez az intézkedés hány családnál merülhet fel, azt mondta, eleinte több száz, akár ezres nagyságrendben, de a törvény szigorától azt várják, hogy valóban megérje iskolába járatni a gyerekeket.

A másik módosító indítvány fogyatékos szervezetek javaslatára született, akik azt jelezték, hogy nem egyértelmű a szabályozás a tanköteles, de súlyos fogyatékkal élő gyermekeknél, akik nem tudnak iskolába járni. Számukra természetesen járni fog a nevelési támogatás - jelezte Soltész Miklós.

A harmadik, szocialisták által benyújtott és várhatóan támogatott indítvány arról szól, hogy a gyermekjóléti szolgálati intézkedési időtartama ne huszonkét, hanem csak tíz nap legyen.

A változtatások a jogszabály elfogadása esetén augusztus 30-án léphetnének életbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását