2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem sikerült elfojtani az olaj szivárgását

Kudarccal végződött a BP olajtársaságnak a hét közepén kezdett kísérlete az olajszivárgás elfojtására a Mexikói-öbölben: a nehéziszap és cement pumpálása nem hozta meg az eredményt, ezért új módszerrel fognak kísérletezni - jelentette be az operatív igazgató.
2010. május 30. vasárnap 11:27 - HírExtra
Az újabb akció végrehajtásához várhatóan négy napra, de lehet, hogy többre is szükség lesz Doug Sutttles operatív igazgató szerint, aki a lousianai Robertben tájékoztatta a sajtót a BP erőfeszítéseiről. Az új terv szerint robot tengeralattjárókkal vágnák le a lelőhelyről felvezető, sérült felszállócsövet, ahonnan szivárog az olaj, s arra helyeznének zárószelepet.

Barack Obama amerikai elnök a BP lépései kapcsán azt hangsúlyozta: a szakemberek szerint a sikerre vonatkozó remények, az első kedvező beszámolók ellenére komoly esély volt arra is, hogy a nehéziszap pumpálása nem hozza meg a kívánt eredményt. Obama szerint a tervbe vett új módszer is elég kockázatos, ilyen megoldást eddig még sohasem alkalmaztak. Mint nyilatkozatában közölte: Mary Landry, a parti őrség ellentengernagya megbízta a BP-t az új eljárás végrehajtásával, amelynek során a sérült csővezetéket levágják, s zárószelep szerelésével vetnek véget a szivárgásnak.

Obama azt követően nyilatkozott, hogy pénteken már másodízben utazott délre a platformrobbanás óta; ismét Louisiana államban tett látogatást, hogy tájékozódjon a katasztrófaelhárítási műveletekről és felmérje a károkat.

Az olaj az április 20-án történt platformrobbanás óta folyik a tengerbe. A tengerentúli sajtó az amerikai történelem legsúlyosabb olajszennyeződéséről beszél, miután az amerikai földtani intézet csütörtökön azt közölte: úgy becsülik, hogy már 17-39 millió gallon (64-147 millió liter) olaj ömlött ki a kútból. Az intézet szerint eddig naponta átlagosan 12-19 ezer hordó (1,9-3 millió liter) olaj ömlött a vízbe az 1500 méteres mélységben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását