2024. május 3. - Tímea, Irma

Pécsen hódít a PLACCC

A PLACCC Fesztivál két rendkívül sikeres év után idén először Budapesten kívül is bemutatkozik; kukkolós színházi thriller, lakás-kaland-túra és meghökkentő köztéri installációk várják vasárnapig az érdeklődőket Pécsett.
2010. május 29. szombat 10:45 - HírExtra
Erdődi Katalin, a fesztivál egyik szervezője az MTI-nek elmondta: sikeresnek mondható a szerdán indult fesztivál a baranyai megyeszékhelyen. Majdnem teltházasak a turnusok, jó a fogadtatás a széleskörű közönség körében. Szinte minden korosztály, s külföldiek, belföldiek egyaránt képviseltetik magukat - jegyezte meg.

Hozzátette: mindez nagy valószínűséggel a rendhagyó formának és a műfaji sokszínűségnek köszönhető. A fesztiválon még szombat este látható a nemzetközi hírű, holland Compagnie Dakar társulat. Az Élethelyzet című kifinomult és visszafogott színházi thrillerük kiindulópontja az a váratlan helyzet, amikor az ember otthonát idegenek árasztják el. Az ismeretlennel szembeni gyanakvás problémáját körüljáró abszurd előadást még hatásosabbá teszi, hogy a színészek valós „díszletben”, egy pécsi családi házban játszanak, amelyet a fesztivál idejére kölcsönadnak nekik az ott élő magánszemélyek. A közönség a hátsó kertből, az ablakon keresztül követheti nyomon, ahogyan a lakásba beszivárognak az idegenek. Így a nézők egyszerre lesznek kukkolók és behatolók a történetben. Az előadás nem szövegalapú, így idegen nyelv ismerete nélkül is élvezhető. A Lakás-kaland-túra című program során prágai, pécsi és budapesti művészek, építészek mutatják be az ambivalensnek tartott pécsi városrészt a saját nézőpontjukból.

Uránvárosban, a tégla- és panelházakból álló lakótelepen szintén ott élő magánemberek adják kölcsön a lakásaikat a fesztivál idejére a művészeknek. A közönségnek nincs más dolga, mint követni a találkozóhelyen kapott útleírást, és megkeresni a kijelölt lakásokat. Minden helyszínen rövid jelenetekkel, installációkkal és előadásokkal várják őket a művészek, amelyek a PLACCC felkérésére jönnek létre és csak Pécsett láthatók. A Lakás-kaland-túra nem színház, nem építészet és nem képzőművészet, mégis mindez egyszerre.

A vendégek szürreális, elmés és olykor pimasz képet kaphatnak Uránvárosról. A pécsi éli Szél művészi kollektíva tagjai a jól ismert, naponta látott helyeken és a még felfedezetlen zugokban megbolygatják a környezetet. Belenyúlnak, átalakítják és valami szokatlan újdonsággal egészítik ki a belvárosi helyszíneket, de az is lehet, hogy csupán kiemelik a már ott lévő, de eddig rejtőzködő szépséget. A Déli Szél úgynevezett land art installációi ingyenesen látogathatók a fesztivál ideje alatt. Szombat délután pedig rendhagyó tárlatvezetést tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását