2024. június 2. - Kármen, Anita

Irán: ügyes diplomáciai húzás a szankciók ellen

Irán felülvizsgálja a Teheránban Törökországgal és Brazíliával kötött megállapodást, amennyiben az ENSZ BT szankciókat hirdet az ország ellen - jelentette ki Moszkvában Irán oroszországi nagykövete.
2010. május 25. kedd 14:11 - HírExtra
Mahmúd Reza Szadzsadi úgy vélte, Teherán a megállapodással maximálisan kimutatta jóakaratát, s az ENSZ Biztonsági Tanácsának ezt ki kell használnia, ha az ésszerűség alapján jár el. Irán, Brazília és Törökország külügyminiszterei néhány napja írtak alá megállapodást Teheránban a gyengén dúsított iráni uránkészlet nukleáris fűtőanyagra cserélésének első lépéséről.

Teherán beleegyezett, hogy Törökországban letétbe helyezi 1200 kilogrammnyi, 3,5 százalékosra dúsított uránkészletét, hogy cserébe később 120 kilogramm 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kapjon teheráni kutatóreaktorának üzemeltetéséhez.

A nagykövet azt is elmondta moszkvai sajtóértekezletén, hogy országa csatlakozni kíván a Kínát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Oroszországot, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezethez, mert úgy ítéli meg, hogy ez hasznos lesz mind Irán, mind a szervezet számára. Végül Szadzsadi meggyőződésének adott hangot, hogy a busheri atomerőművet üzembe helyezik a nyáron, amint azt Oroszország korábban jelezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását