2024. május 10. - Ármin, Pálma

Nem köhög már annyit a vulkán

Jelentősen csökkent az elmúlt napokban az izlandi Eyjafjöll vulkán hamukibocsátása, és kissé gyengült a tűzhányó általános aktivitása is - jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek Steinunn Jakobsdóttir izlandi geológus.
2010. május 20. csütörtök 21:59 - HírExtra
Amíg elmúlt hetekben az Eyjafjöll fölé emelkedő hamuoszlop magassága "alig süllyedt 5 ezer méter alá, addig a tegnapi (szerdai) méréskor 3 ezer méteres volt" - mondta Jakobsdottir. "Az oszlop, amely két héten át széles és magas volt, tegnap és ma már jóval kisebb" - tette hozzá. A vulkáni tevékenység némileg gyengült, és visszatért arra a szintre, amelyen április végén állt, még mielőtt május elején ismét felerősödött.

A geológus szerint ha nem következnek be újabb földmozgások, és ha a láva elfolyik, csökkeni fog a hamukibocsátás. Jakobsdóttir szerint ugyanakkor még mindig lehetetlen megjósolni, mikor ér véget teljesen az április 14-én kezdődött kitörés.

A hatalmas hamufelhő miatt az erupció kezdetekor egy hétre csaknem teljesen megbénult az európai légi forgalom. A vulkáni tevékenység két másik csúcsa idején szintén zavarok keletkeztek az európai légtérben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását