2024. május 2. - Zsigmond

Vihar: mindenki, aki számít

Mi a véleménye a kialakult helyzetről a katasztrófavédelemnek, a tűzoltóságnak, mit prognosztizál a meteorológus, és mit hozhat távolibb jövő? A HírExtra ezekre a kérdésekre próbált választ találni.
2010. május 17. hétfő 14:59 - Győry S. József
Katasztrófa, mindenhol

Katasztrofálisnak minősítette a Borsod-Abaúj-Zeplén megyei árvízhelyzetet az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője miskolci sajtótájékoztatóján, mivel Bódván és a Hernádon egyszerre alakult ki árhullám.

Sásd ivóvízellátása is veszélyben van, a vezetékes hálózat üzemeltetése ellehetetlenült. A város egy részét elöntötte a Baranya csatorna, néhol csónakkal közlekednek a mentésen dolgozók is.

A rekordmennyiségű eső szántókat, legelőket, erdőterületeket öntött el, a víz a Somogy megyei Sávoly és Főnyed térségében a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal töltését is veszélyezteti.

A Kis-Balaton déli területein, Sávoly, Főnyed és Vörs közelében a vasútvonal került veszélybe. Itt a nagy mennyiségű belvíz szivattyúzásával próbálják megakadályozni, hogy a töltés átázzon, és ezáltal veszélybe kerüljön a vasúti közlekedés.

Teljes útzár van az M7-es autópályán Balatonboglár térségében a Nagykanizsa felé vezető oldalon.

A Pécs- Budapest vonalon, Ercsinél egy kidőlt fa megbénította a vasúti közlekedést, az utasok gyalog vágtak neki az ítéletidőben- értesült szerkesztőségünk.



Biztosító

A legtöbb esetben fakidőlés, tetőkről lesodort cserép okozott kárt illetve árvízkárokat jelentettek. A K&H Biztosítóhoz hétfőn 10:00 óráig közel 400 káreseményt jelentettek a hétvégi károk kapcsán és a kárbejelentések folyamatosan érkeznek az egész ország területéről. A napokban beérkező bejelentések becsült kárösszege elérheti a 20 millió forintot.

A K&H türelmet kér ügyfeleitől, valamint felhívja a figyelmüket, hogy a biztosító telefonos ügyfélszolgálatán, illetve 0-24 órás eléréssel a honlapjukon is be tudják jelenteni az őket ért károkat. Közleményük szerint fontos, hogy minden károsult nyugodtan végezze el a szükségjavításokat, hogy megelőzze a további károkat. Azt tanácsolják, hogy készítsenek egy-két fotót a kárhelyszínen, majd haladéktalanul fóliázzák be a tetőt, tegyék el a cserepeket az udvaron
és szivattyúzzák ki a vizet a pincéből, mert az a legfontosabb, hogy mielőbb megkezdődjön a helyreállítás. A kárfelmérést végző szakemberek napokon belül a helyszínre érkeznek és ahol szükséges, kárelőleget is biztosítanak a károsultaknak.



Katasztrófavédelem

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy eddig több mint 3400 riasztás érkezett országszerte, a leginkább katasztrófa által sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből idáig 2100 bejelentés érkezett.

A belvíz illetve a medrükből kilépő folyók áradása mellett a ledőlt faágak, és a megrongált épületek adnak munkát a tűzoltóság szakembereinek. A katasztrófavédelem homokzsákokkal, munkagépekkel, és fáklyákkal segíti a védekezést.

Tűzoltók

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője tájékoztatott minket, hogy a vihar kezdete óta több mint háromszáz eseménybe kellett beavatkozniuk. Fakidőlésekhez, illetve pincék szivattyúzásához hívták a tűzoltókat, valamint kilenc esetben épületkárok miatt kellett a helyszínre vonulniuk.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságnak jelen pillanatban még több mint háromszáz esete van talonban, melyek megoldásán tizenhat egység dolgozik folyamatosan. Molnár Péter elmondása szerint nem rendelt be több tűzoltót a parancsnokság, mivel minden rendelkezésre álló eszköz használatban van.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy, először olyan helyszínekre vonulnak ki a tűzoltók, ahol közvetlenül emberélet van veszélyben, ezt követően a közutak járhatóvá tétele a feladatuk, az összes többi bejelentéssel csak ezek után áll módjukban foglalkozni.



Meteorológus

Aigner Szilárd, meteorológus elmondta, hogy a május 16-ra eső csapadékmennyiség rekordja ugyan megdőlt, de ahogy fogalmazott, Magyarországon sokszor, sokkal több eső is esett 24 óra alatt.

A meteorológus információi szerint a hivatalosan elfogadott abszolút rekord 260 milliméter, a mostani vihar alkalmával a legnagyobb csapadékmennyiség 126,7 milliméter volt, ami Baranya megyei Sellyén esett.

Aigner Szilárd előrejelzése szerint a nagy eső már a holnapi napra jelentősen gyengülni fog, csütörtöktől felmelegedés valószínű.

Magyar Tudományos Akadémia

Prof. Dr. Láng István, Széchenyi-díjas magyar agrokémikus, kutatóprofesszor a HírExtra kérdésére elmondta, hogy a klímaváltozás idején a szélsőséges időjárási eseményeknek az intenzitása és gyakorisága megnövekszik: a csapadék, a légmozgás, és a hőmérséklet is ebbe a kérdéskörbe tartozik.

A professzor véleménye szerint egy-egy eseményre nem mondhatjuk, hogy tetten értük a klímaváltozást, de ha szélsőséges események igen gyakran fordulnak elő, akkor összefüggést lehet találni klímaváltozási folyamat, és az időjárás között.

Láng professzor szerint a tavalyi esztendőt egy igen jelentős szárazság jellemezte, míg az idei évet a csapadékbőség jellemzi: véleménye szerint ez összefüggésben áll a klímaváltozással. A mostani anticiklont csak előre jelezni lehetett, védekezni az időjárás ellen csak korlátozottan tudtunk. A professzor a lakosság öntevékeny élet illetve vagyonvédelmét tartja kiemeltnek, az izlandi Eyjafjallajökull kitörése és a csapadékos időjárás között azonban nem lát összefüggést.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását