2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kivégzések százai a drog miatt

Évente több mint ezer embert végeznek ki droggal összefüggő bűncselekmény miatt - állapította meg egy nemzetközi nem kormányszervezet hétfőn Bécsben nyilvánosságra hozott jelentésében.
2010. május 17. hétfő 08:55 - HírExtra
Az International Harm Reduction Association (IHRA) abból az alkalomból hívta fel erre a figyelmet, hogy az osztrák fővárosban hétfőn ENSZ-tanácskozás kezdődik a bűnözés megelőzéséről és az igazságügyi eljárásokról. Az IRHA megállapítása szerint több száz olyan kivégzettről tudni, akikre kábítószer-kereskedelem miatt rótták ki a legsúlyosabb büntetést, de ha számításban vesszük azokat az országokat is, amelyek nem hozzák nyilvánosságra a kivégzéseket, évente több mint ezren kerülnek hóhérkézre.

A szervezet főként sajtóértesülések és emberi jogi szervezetek becslései alapján állította össze jelentését. Tudomása szerint négy országban - Észak-Koreában, Irakban, Líbiában és Szudánban - ritkán, vagy egyáltalán nem számolnak be kivégzésekről.

Az IHRA összesítése alapján 32 országban szabható ki halálbüntetés drogtevékenység miatt: legtöbbjük Ázsiában és a Közép-Keleten van. Közülük Kínát, Malajziát, Szingapúrt, Vietnamot, Iránt és Szaúd-Arábiát nevezte meg.

A jelentés követeli, hogy haladéktalanul állítsák le a kivégzéseket. Azok az országok, amelyekben drogcsempészek miatt ítélnek halálra embereket, nem csak az emberi jogokat sértik meg, hanem a hatástalan és haszontalan büntetőeljárások modelljéül is szolgálnak - összegezte véleményét a szervezet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását