2024. június 1. - Tünde

Áttörés a távoltartásban?

Amíg a korábbi években összesen körülbelül 200-300 távoltartást rendeltek el, a törvény hatályba lépése óta eltelt fél évben már több mint 600-at, vagyis az új jogszabály áttörést hozott a kérdésben - mondta el az MTI érdeklődésére Magyar Bálint, aki öt társával együtt kezdeményezte a jogszabályt.
2010. május 14. péntek 16:11 - HírExtra
Magyar Bálint - az SZDSZ-frakcióban helyet foglaló országgyűlési képviselőként és a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény egyik kezdeményezőjeként - arról kért a közelmúltban tájékoztatást az igazságügyi minisztertől, hogyan érvényesülnek a gyakorlatban a távoltartás új szabályai.

A politikus pénteken az MTI-nek ennek kapcsán elmondta: az új törvénnyel ki akarták küszöbölni a korábbi szabályozás hiányosságát, azt, hogy nem lehetett azonnal elrendelni az intézkedést, valamint azt, hogy "hézag volt a rendszerben", azaz nem volt folyamatosan fenntartható a távoltartás.

Ezeket a hiányosságokat a törvénnyel ki lehetett küszöbölni, így most helyben a rendőr is elrendelheti az ideiglenes megelőző távoltartást, és a bíróságnak három napon belül kell döntenie a megelőző távoltartásról. Ha pedig a sértett feljelentést tesz, akkor a büntetőeljárás során ez folyamatosan meghosszabbítható - fogalmazott.

Szavai szerint a szabályozás hiányossága, hogy nem terjed ki a nem regisztrált élettársi kapcsolatban élőkre; ezt a kiterjesztő rendelkezést a köztársasági elnök kifogásolta, így végül nem került bele a jogszabályba.

Ezzel együtt - mint kifejtette - a törvény áttörést hozott, mert korábban hosszú éveken keresztül összesen 200-300 távoltartás elrendelésre került sor, ez az elmúlt fél évben elrendelt ügyeknek csak a töredéke. Az igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint a törvény hatályba lépése óta az elrendelést több mint ezer esetben kérték, ebből 2009. október 1-je és 2010. április 15-e között összesen 605 elrendelésre került sor - mondta.

Felhívta a figyelmet arra: Forgács Imre miniszter április végén küldött válaszában mellékelte az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kimutatását, eszerint a távoltartó határozat szabályainak megszegése miatt 89 esetben jártak el a bíróságok.

A miniszter tájékoztatása szerint az eljárások alapjául szolgáló ügyekben az esetek döntő többségében a rendőri intézkedéseket kiváltó eseményeket megelőzően is sor került a bántalmazottal szemben személy elleni erőszakra. Az esetek jelentős részénél szerepet játszott az alkoholos befolyásoltság, valamint a felek között korábban már megromlott családi viszony - közölte Magyar Bálint a tárca vezetőjének válaszát ismertetve.

Az Országgyűlés korábban már szabályozta a távoltartás intézményét, ez azonban a jogszabályt kezdeményező hat SZDSZ-es képviselő és civil szervezetek szerint nem hozta meg a várt eredményt. A 2009. október 1-jétől hatályos új szabályozás lehetőséget ad arra, hogy a rendőrség azonnal fellépjen azokkal szemben, akik családtagjuk, hozzátartozójuk emberi méltóságát vagy testi épségét veszélyeztetik. A rendőrség elrendelheti az elkövető 72 órás távoltartását a családjától, ezzel egyidejűleg kezdeményezheti a bíróságnál a távoltartás időszakának meghosszabbítását további 30 nappal. Ez alatt az idő alatt az elkövető nem keresheti a kapcsolatot a bántalmazottal és ideiglenesen a közös lakást is el kell hagynia.

A miniszter tájékoztatása szerint a bíróságok valamennyi esetben a törvény által meghatározott három napon belül intézkedtek a rendőrség által hivatalból kezdeményezett eljárásokban.

Forgács Imre egyben jelezte: a jogalkalmazók egységes álláspontja szerint indokolt a szabályozás felülvizsgálata, és abba a lehető legszélesebb körben be kell vonni a jogszabály címzettjeit, az érintett hatóságokat, társadalmi szervezeteket.

Beszámolt róla, hogy eddig egy esetben jelezték a civilek, hogy a rendőrségnek nincs lehetősége beavatkozni: akkor, ha életvitelszerű együttélésnek nem minősülő, de szoros érzelmi kapcsolatban élők között valósul meg a bántalmazás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását