2024. május 8. - Mihály

Medvegyev történelmi lépése

Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfő este megérkezett Damaszkuszba. Ez az első alkalom, hogy orosz államfő Szíriába látogat. Medvegyev Bassár el-Aszad szíriai elnökkel találkozik majd.
2010. május 11. kedd 08:11 - HírExtra
A közel-keleti állam egykor a Szovjetunió legfőbb szövetségese volt a régióban, a jelenlegi találkozó célja a korábbi jó viszony felélesztése. Oroszország vezetője egyebek között az iráni atomprogramról és az orosz-szíriai katonai, oktatási, egészségügyi és kereskedelmi együttműködésről fog tárgyalni partnerével. Medvegyevet egy magas rangú üzletemberekből álló csoport kísérte el, de vele van az energetikai miniszter, Szergej Smatko is.

Az orosz és a szíriai fél szeretné a jelenlegi 1,5 milliárd dolláros kétoldalú kereskedelmet 2 milliárdra növelni az év végéig. Orosz befektetők egy olajfinomítót is terveznek a Szíria északkeleti részén található Deir az-Zúrban, továbbá szeretnének egy olajvezetéket építeni, amely az iraki Kirkukból a Baniasz nevű szíriai kikötőbe vezetne. A két elnök és kísérete hétfő este tárgyal először, majd kedden a megbeszélések második fordulója következik.

Az oroszok felé megnyilvánuló nagyrabecsülést Damaszkusz fellobogózása is jelzi: a lengedező orosz zászlók a régió stabilitásának őrét, a szíriai politika támogatóját üdvözlik - írta egy napilap. Oroszország az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió mellett komoly szerepet játszik a közel-keleti békefolyamat újraindításában, az al-Vatan napilap pedig egyenesen úgy véli, a növekvő orosz érdeklődés azt mutatja, hogy a föderáció szuperhatalmi szerepre tör.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását