2024. május 6. - Ivett, Frida
A kétharmados Fidesz köré gyűlik a jobboldali sajtó és a kereskedelmi tévék, a közszolgálatikat pedig megeszik. A parlamentből kiesett pártokhoz köthető médiumok menekülőutakat keresnek, az újaknak nincs semmijük.
2010. május 10. hétfő 07:29 - Sarkadi-Nagy Márton
Már a választási kampányban kialakultak a magyar sajtóban a következő évek szekértáborai, most zajlik a végjáték. Új rend van kialakulóban, a Fidesz centrális erőtere magához szívja a szélsőjoboldallal is kokettáló orgánumokat, felszívja a független óriásokat és megeszi az állami hírforrásokat. A szocialistákhoz köthető sajtó – ahogy a párt is – csendben vegetál, a régi kispártok környékén található újságok menekülőutakat keresnek, az újaknak nincs semmijük.

Letették a garast

Itt van először is a hagyományosan jobboldali orgánumok kérdése. A Magyar Nemzet pártosságának elemzéséhez sosem volt szükség sokintézetnyi politológusra, de a HírTV, az Echo TV és a Magyar Hírlap némiképp meglepően váltott a kampányban teljesen Jobbik-ellenes hangnemre.

Az Echo és a HírTV általában mintha kedves elnézéssel pátyolgatnák a különböző szélsőjobboldali szervezetek és a gárdisták ténykedéseit, kampányidőszakban azonban zárnak: a tavalyi EP-választásokon az Echo valami egészen szánalmas indokkal gátolta meg, hogy a Jobbik kampányfilmjei a korábbi megegyezés ellenére, mégse jelenjen meg a csatornán. A Pörzse Sándor-jellegű, közepesen radikális arcok rendszeresen áramlanak elfelé a két tévéből, hogy ők akarnak kiszállni az inkább a Fidesz felé húzó médiumokból, vagy felsőbb utasításra hajigálják ki őket, azt az ég tudja.

A Magyar Hírlap, noha az újság jobbraátjával egybeeső tulajdonosváltás a Fidesz mellé pozicionálná az újságot, szintén nem zárkózott el a szélsőséges hangoktól. Bayer Zsolt legendás publicisztikája után, amelyben egy közelebbről különösebben nem definiált társadalmi csoportról azt írta, „Ők a mi indok-zsidóink – értsd: a puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust”, már nem maradt sok kérdés az újság hangvételének mérsékeltségével kapcsolatban. A kampányban viszont ők sem a Jobbik mellett tették le a garast.

Idén a két jobbos tévécsatorna áldásos tevékenysége olyan szinten sértette meg a Jobbikot, hogy Morvai legszebb időszakát idézve intézett kirohanást a mostani választások első fordulójában az őt az ünneplésről kérdező hírtévés riporternek. „Nagyon ünnepelek, hiszen az olyan gyalázatos médiumok, mint a HírTV, Echo TV, Magyar Hírlap és a többi [hasonló médium] nem minősíthető tevékenysége ellenére a magyar embereknek volt eszük” – háborgott Morvai, majd élő adásban oktatta ki a riportert az etikus és törvényes újságírásról.

Kereskedelmi szempontok

A nagy, papíron független kereskedelmi tévék is elkezdtek a Fidesz felé mozogni. A vagyongazdálkodási miniszterré ütött Fellegi Tamás volt cége bevásárolta magát az RTL Klubba, a TV2-vel pedig olyan puszipajtási viszonyba került a Fidesz, hogy Orbán Viktor a kereskedelmi csatornával megbeszélt randevújára hivatkozva mentette ki magát a kormánynévsor kihirdetése utáni sajtóbeszélgetésről.

Itt jegyezném meg azt is, hogy a szintén egykori Fellegi-birtok Heti Válasz volt a magyar sajtóban az egyetlen, tökéletes kormánynévsor-tippet szállító újság is, nyilván belsős infók alapján.

A kétharmados kormányzás idején egyébként minden médiumnál központi kérdés kell, hogy legyen a Fidesszel ápolt viszony, máshonnan ugyanis egyszerűen nem lehet majd híreket szerezni (kivéve persze, hogyha újságírónk bejáratott ellenzékipárt-közeli publicista, fröcsögéshez ugyanis nem lesz szükség igazi hírekre). A kereskedelmi tévék mélynyalása viszont még ehhez képest is eltúlzott.

Az imént vázolt, újságműködtetési okokból a mérsékeltebb baloldali orgánumok is lazítottak a hangnemen, a barna egyenruhák és bakancsos léptek vízióját immár kizárólagosan a Jobbiknak tartják fenn. Az Élet és Irodalomban Megyesi Gusztáv már a két forduló között arról elmélkedett, hogy miért tart jobban az összevissza hazudozó szociktól, mint a Fidesz kétharmadjától.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását