2024. május 6. - Ivett, Frida

Eddig harmincketten indulnak az ifjúsági olimpián

A kvalifikáció jelenlegi állása szerint 14 sportágban 32 versenyző vehet részt az augusztus 14. és 26. között sorra kerülő első ifjúsági olimpián - hangzott el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombati közgyűlésén.
2010. május 8. szombat 14:10 - HírExtra
Gyulay Zsolt alelnök, az előkészítő bizottság vezetője a szingapúri játékokkal kapcsolatban elmondta, hogy még több sportágban nem zárult le a selejtező, így a létszám várhatóan nő majd. Gondot okoz ugyanakkor, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előírása szerint a kísérők létszáma nem haladhatja meg a csapatlétszám 35 százalékát. Ez azt jelenti, hogy nem jut majd minden sportágban kísérő a sportolók mellé, ami pedig 15-18 évesek esetében rendkívül fontos lenne. Gyulay hangsúlyozta, hogy a szövetségekkel való egyeztetés során ezt a problémát meg fogják oldani.

Az első ifjúsági olimpián 26 sportágban 201 számban osztanak érmeket, de a NOB elképzelései szerint az esemény célja nem elsősorban a verseny, hanem a nevelés az olimpiai eszme segítségével.

Molnár Zoltán főtitkár a MOB 2009-es gazdálkodásáról elmondta, hogy az általános gazdasági válság és az elmaradt állami támogatások miatt a szervezet kénytelen volt korábbi megtakarításából 160 millió forintot felhasználni. A MOB anyagi helyzete azonban stabil, december 31-én közel 300 millió forintos tartalékkal rendelkezett - hangsúlyozta a főtitkár, aki jelezte, a MOB 2010-ben 517,8 milliós költségvetéssel számol.

Molnár Zoltán a vancouveri téli olimpiáról készült beszámolója során kiemelte, hogy az elsődleges célkitűzés, a pontszerzés a rövidpályás gyorskorcsolyázóknak köszönhetően sikerült. Ugyanakkor javasolta, hogy a jövőben csak azok a versenyzők indulhassanak a téli játékokon, akik indulási jogot szereztek, mert a nemzet jogán résztvevők esetében nem tapasztalható előrelépés.

A közgyűlésen nem került szóba, hogy ha Schmitt Pált az Országgyűlés elnökének választják, marad-e a MOB elnöke. Schmitt korábban jelezte, hogy május 14. után nyilatkozik ebben a kérdésben.

A közgyűlés végén MOB-díjak átadására került sor. A kitüntetettek: Csenki Györgyné világbajnok kézilabdázó, Nagy József, a Mező Ferenc Közalapítvány titkára, Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó, Wichmann Tamás 9-szeres világbajnok kenus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását