2024. május 2. - Zsigmond

A töri érettségi is megvolt: adatok, feladatok

Rendben lezajlottak a történelem írásbeli érettségi vizsgák szerdán országszerte; rendkívüli esemény nem történt - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az MTI-vel.
2010. május 5. szerda 15:07 - HírExtra
Történelem vizsgatárgyból középszinten 1.250 helyszínen 87.753 diák, emelt szinten 91 helyszínen 5.366 tanuló érettségizett. Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol és szlovák nyelven is tettek érettségi vizsgát.

A középszintű történelem írásbeli érettségi 180 percig tartott. Két feladatsorból állt: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges, azaz kifejtendő feladatokból. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt a tetszése szerint oszthatta meg az egyes feladatok között.

A feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat hozzávetőleg fele a XIX-XX. század történelméből került ki.

Minden tanulónak vinnie kellett az érettségire középiskolai történelmi atlaszt, a vizsgabizottságot működtető intézmény pedig vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótárt biztosított.

Az emelt szintű történelem írásbeli vizsga 240 percig tartott. Szintén két feladatsorból állt: egyszerű, rövid választ igénylő, illetve szöveges, azaz kifejtendő feladatokból. A vizsgázóknak először az előbbi feladatsor kérdéseit kellett megválaszolniuk. A feladatlapokat 90 perc leteltével a felügyelő tanárok összegyűjtötték, majd kiosztották a kifejtendő feladatokat.

Az írásbeli feladatsoron belül 60-40 százalék volt a magyar, illetve az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok aránya. Az összes feladat felét itt is a XIX-XX. század történelme adta.

Emelt szinten a vizsgázók csak a kifejtendő feladatokhoz használhattak középiskolai történelmi atlaszt, amelyről nekik kellett gondoskodniuk. Helyesírási szótárból vizsgacsoportonként legalább három példányt a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosított.

A feladatok

Történelemből középszinten egyebek mellett Hunyadi János törökellenes harcairól, a görög hitvilágról, a dualizmus gazdaságáról és a honfoglalás kori társadalomról írhattak esszét szerdán az érettségizők - közölte az oktatási tárca az MTI-vel.

Emelt szinten a nők modern kori helyzete, Bethlen Gábor fejedelemsége, a dualizmus korának nemzetiségpolitikája, a Frank Birodalom, illetve a demokratikus jogállamiság elemzése közül választhattak a diákok.

A középszintű feladatlap első felében 12 rövid, teszt jellegű feladat szerepelt, a második rész pedig rövidebb és hosszabb esszéfeladatokból állt; nyolc esszékérdésből hármat kellett kidolgozni. Mindkét feladattípusnak fontos elemei voltak a jelenre vonatkozó ismeretek, azaz a XX. század második fele és napjaink jelenségei, történései, problémái. A vizsgázók az érettségi egész időtartama alatt használhatták a középiskolai történelmi atlaszt.

A rövidebb feladatok, amelyek az egyetemes és a magyar történelemre vonatkoztak, időrendben követték egymást. A témák között szerepelt a középkori város, az abszolutizmus és a parlamentáris monarchia, az 1848-as 12 pont, a pártállami rendőrség és a mai magyar alkotmány.

A feladatokban egyebek mellett fogalmakat kellett felismerni és azonosítani, igaz és hamis állításokat kellett elkülöníteni, diagramot kellett értelmezni és karikatúrát kellett elemezni.

A feladatok mindegyikéhez adtak írásos vagy képi forrást, térképvázlatot, ábrát vagy adatsort. A vizsgázóknak ezek felhasználásával és saját ismereteik segítségével kellett választ adniuk. Az esszéfeladatok értékelésében a szakmai tartalom mellett fontos szempont a szöveg megszerkesztettsége, összefüggése, logikája is.

Emelt szinten az írásbeli érettségi vizsga időtartama összesen 240 perc volt. Az első rész megoldására összesen 90 perc lehetett fordítani. Ez alatt rövid, teszt jellegű feladatokat kellett a vizsgázóknak megoldaniuk, amelyhez nem használhattak atlaszt.

Ebben a feladattípusban szerepeltek a reneszánszra, az Árpád-házi királyokra, a Rákóczi-szabadságharcra, a napóleoni háborúkra, a II. világháborúra vonatkozó, valamint napjainkhoz kapcsolódó kérdések. Utóbbihoz tartozik például az érvek és ellenérvek felsorakoztatása a nukleáris energia alkalmazására.

A második rész megoldására 150 perc állt rendelkezésre. Emelt szinten tíz esszéfeladatból két egyetemes és két magyar történelmi téma megoldása volt kötelező. A sokféle forrás mellett a vizsgázókat itt már a középiskolai történelmi atlasz is segítette. Az esszéfeladatok mindegyikéhez írásos vagy képi forrás, térképvázlat, ábra vagy grafikon, diagram kapcsolódott. A megoldás ezeknek a felhasználását, az elsajátított ismeretek önálló alkalmazását, az összefüggések felismerését kívánta meg. Az esszéfeladatok értékelésében a szakmai tartalom részletesebb kifejtése mellett fontos szempont a szöveg megszerkesztettsége, koherenciája, logikája is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását