2024. május 14. - Bonifác

A görög válság bedöntheti Európát

Európa és egyben Németország jövője a tét - indokolta a Görögország megsegítésével kapcsolatos nemzetközi megállapodást a parlamentben Angela Merkel kancellár. A kancellár rendkívüli kormánynyilatkozatot ismertetett a Bundestagban, amely ezzel megkezdte a megállapodást támogató, illetve a német szerepvállalást körvonalazó törvénytervezet vitáját.
2010. május 5. szerda 10:49 - HírExtra
A tervezet jóváhagyása péntekre várható, de annak sok ellenzője van a kormánypártok körében is. Merkel hangsúlyozta, hogy Görögországban olyan szükséghelyzet alakult ki, amely az euró stabilitását veszélyeztette. Ezért cselekedni kellett, és az Európai Unió, valamint a Nemzetközi Valutaalap segélycsomagja egyfajta ultima ratiót jelentett - szögezte le a kancellár.

Merkel úgy értékelte, hogy rendkívüli horderejű döntésről van szó, és elismerte, hogy a segélyért végső soron minden német adófizető garanciát vállal. Védelmébe vette a megállapodást, hangsúlyozva, hogy Görögország olyan alapvető kötelezettségeket vállalt, amelyek biztosítják a válságból való kilábalás lehetőségét, és egyben az euró stabilitásának megőrzését.

Megerősítette, hogy a három évre szóló segélyprogramban Németország a tervek szerint 22,4 milliárd euróval vesz rész, amelynek első részlete - 8,4 milliárd euró - még az idén esedékes. Utalt arra is, hogy a német közreműködés nem a központi költségvetésből történik, hanem egy olyan hitelkonstrukcióval, amely az állami tulajdonban lévő KfW bank (Kreditanstalt für Wiederaufbau) égisze alatt - az állam garanciavállalása mellett - zajlik. Mindenekelőtt a megállapodást ellenző képviselőkhöz intézve szavait, a kancellár azt hangoztatta: Németország azok után adta támogatását a segélyprogramhoz, hogy teljesültek előfeltételei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását