2024. május 6. - Ivett, Frida
Thürmer Gyulával, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökével beszélgettünk a munkásmozgalom legnagyobb ünnepéről, meg persze aktuálpolitikáról is.
2010. május 1. szombat 15:32 - Iván márton
Mit jelent május 1-je a ma emberének az Ön olvasatában?

Május 1-jének csak egy olvasata van, ez a munka ünnepe, a munkások ünnepe, még akkor is ha nem minden munkás érzi, hogy ez az ő ünnepe. Ez nem Európa, nem a tőkések, nem a nosztalgia ünnepe, ez a munkások szolidaritásának ünnepe. Ahogy Magyarországon romlik a helyzet egyre inkább az lesz.

A mai világban ez ugyanazt jelenti, mint 100 évvel ezelőtt? A klasszikus értelemben vett munkásosztály gyakorlatilag eltűnt mára, vagy nem?

Azt a tételt, hogy a munkásosztály megszűnt a tőkés média terjeszti előszeretettel, de ennek nem kell hinni! Ha elmegyünk egy gyárba, munkásokkal találkozunk, de ha bevásárlóközpontba ott is munkásokkal találkozunk. Még akkor is, ha a rakodómunkást logisztikai menedzsernek hívják is.

A munkás nem attól munkás, hoigy hogyan nevezik, hanem, hogy a tőkés elveszi tőle az általa megtermelt jövedelmet. Ez így volt 100 évvel ezelőtt is, és így van ma is, ráadásul egyre piszkosabb módon.

Hogyan készül a Munkáspárt az idei május 1-jére?

Idén is lesz felvonulás a fővárosban, a Kodály köröndtől indul és a Ligetig tart. ennek hagyománya van és a Munkáspárt az egyetlen párt, amely magasra emelte a vörös zászlót az elmúlt 20 évben és ezt a lobogót ma is tartjuk. Ezt követően a Városligetben majális lesz kulturális és politikai műsorokkal, illetve más érdekességekkel.

Hány látogatóra számítanak?

Rengetegre, aki kijön a Ligetbe, az megfordul a Munkáspárt körül. Egy dolog május 1. és egy másik a parlamenti választás. Az emberek valahogy jobban szeretik május 1-jét.

Ha már megemlítette, beszéljünk a választásról. Ön hogyan értékeli ezt általában?

Az történt, hogy a magyar tőkésosztály egyik csoportja lejáratta magát, az MSZP és az SZDSZ képtelen ezt az országot tovább kormányozni, ha tovább kormányoznának, az történne ami Görögországban, sőt annak egy rosszabb kivitele. Ezért utat engedtek a Fidesznek, ami semmi más, mint a magyar tőkésosztály másik kis csapata.

Aki figyelte a híreket láthatja, hogy a MOL-ban már megkezdődött a polgári rendszerváltás. Két szocialistát, Kemenes Ernőt és Akar Lászlót kivágták az ügyvezetők közül és behozták a közismerten fideszes Chikán Attilát és Járai Zsigmondot. Ugyan az a két pozíció, csak más színe van a tőkésnek. Ugyan azért a 18, 5 milliós évi fizetésért végzik áldozatos munkájukat.

Akkor Ön nem lát minőségi váltást ebben, jól értem?

Én és a Munkáspárt a magyar dolgozó szempontjából nézem a dolgot, akinek szempontjából tök mindegy, hogy a MOL ügyvezetői pozíciójában kik ülnek. egy biztos, nem ülünk ott!

De legyünk igazságosak! Az MSZP kormányzása alatt oly mértékben elrontották ennek az országnak az irányítását, oly mértékben lerohasztották, olyan átfogó a korrupció, hogy itt valamit tenni kell. Tehát a Fidesztől azért várunk jó dolgokat is, abban hogy rendbe hozza ennek az országnak a kondícióit és visszaadja Magyarország tekintélyét. De ettől még nem biztos, hogy a munkásnak többet fog juttatni a megtermelt jövedelemből.

Az Önök választási szereplésével kapcsolatban mondana egy pár szót?

Örülünk, hogy részt tudtunk venni ezen a választáson. A magyar demokrácia huszadik évében már ez is nagy dicsőség. 57 párt indult el, ehhez képet heten voltunk olyanok, akik legalább egy egyéni jelöltet tudtak állítani. A kopogtatócédula-rendszer fenntartása és a pénzesítése, bizony nem a magyar demokrácia dicsősége, akárhogy próbálják ezt beállítani. A Munkáspárt elindult és minden anyagi és egyéb nehézség ellenére 16 helyen volt egyéni jelöltje. Többet szerettünk volna, de ennyi sikerült.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lordi
2010. május 2. 19:04
Az eredmény nem Thürmer hibája hanem a rendszeré!
sharapova2008
2010. május 2. 18:12
Thürmer meg arról hallgat,hogyan enyészett el elnöksége alatt a Munkáspárt! 1990-ben még 180899 fő szavazott rájuk s ezzel csaknem bekerültek a Parlamentbe(4% fölötti eredmény).2010-ben mindössze 5606 fő választotta őket,ez 0,11%.Vagyis az utóbbi 20 év alatt támogatóik száma 97%-kal csökkent...Thürmertől még soha nem hallottam mélyelemzést pártjának hanyatlásáról,saját felelősségéről,arról,hogy ennyi kudarc után illene lemondania,ahogy ezt kultur-országokban teszik.Orbánnak mázlija volt,hogy a kormánypártok hibájából ismét hatalomra kerülhetett,Thürmert még a koalíció veszélye sem fenyegeti!Innen megy majd nyugdíjba,amikor pártja néhány száz szavazatot kap...
lordi
2010. május 2. 08:55
Thürmer Gyula jó beszédet tartott. Egyre több fiatal jön a Munkáspárt rendezvényeire. A média erről is hallgat...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását