2024. május 3. - Tímea, Irma

Kulcsár-ügy: Romániáig nyúló szálak

Romániában is büntetőper indult a napokban a brókerbotrány kapcsán, melyben a magyarországi eljárás három vádlottját kívánják bíróság elé állítani - mondta védőbeszédében a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön az egyik olyan vádlott ügyvédje, akinek védencét mindkét büntetőperben felelősségre akarnak vonni.
2010. április 29. csütörtök 15:18 - HírExtra
Papp Gábor ügyvéd elmondta, hogy az ügyészséggel és Kulcsár Attila elsőrendű, illetve Kerék Csaba másodrendű vádlottak védőivel szemben ellenzik az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárás lefolytatását.

Álláspontja szerint a Fővárosi Bíróság 2008. augusztusi elsőfokú ítélete megalapozatlan ugyan, de a tényállás kiegészítésével, korrigálásával másodfokon felülbírálatra alkalmas.Papp Gábor védence Mészáros János negyedrendű vádlott, a Britton Kft. cégvezetője volt Kerék Csabával együtt, és első fokon felfüggesztett szabadságvesztést kapott gondatlan pénzmosás miatt.

Papp Gábor védőbeszédében kitért arra is, hogy ugyanezen vádak miatt a román törvények alapján akár több éves szabadságvesztésre is ítélhetik ügyfelét, holott ártatlan, és ezért csütörtökön az ítélőtáblán a felmentését kérte. Az ügyvéd már indítványozta a román hatóságoknak az ottani eljárás megszüntetését, ugyanis a romániai vád lényegében megegyezik a magyarországi vádirat egy kis részével, és ez alapján vádolják pénzmosással egy nagyváradi bevásárló központ beruházása kapcsán Kulcsár Attilát, Kerék Csabát és Mészáros Jánost.

Ebben az ügyben az első tárgyalás a nagyváradi bíróságon április 22-ére volt kitűzve, melyet elhalasztottak. Várhatóan nyáron folytatódik a büntetőper, melyet a vádlottak távolléte sem akadályoz. Papp Gábor szerint az általános európai jogelvekkel ellenkezik, hogy ugyanazon cselekmény miatt ugyanazon vádlott ellen két eljárás is folyjék, ám a román hatóságok várhatóan mindaddig eljárnak védencével szemben, amíg Magyarországon jogerős ítélet nem születik.

Abban az esetben pedig, ha a Magyarországon hét éve folyamatban lévő büntetőeljárásban most másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla úgy dönt, hogy új eljárást rendel el, az több évig is elodázhatja a jogerős ítéletet, és az idő alatt könnyen lehet, hogy Romániában hamarabb megszületik a döntés a Kulcsár-ügy egy részében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását