2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kolompár: el kell temetni a cigányság húszéves nyomorát

Az elmúlt 20 év politikáját "eltemető" szakmai programjavaslattal segítené a következő kormány munkáját az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a cigányság helyzetének javítása érdekében.
2010. április 29. csütörtök 13:21 - HírExtra
Amint megválasztja az Országgyűlés az új kormányfőt, az erre vonatkozó koncepciót át is adjuk a következő miniszterelnöknek – mondta a roma érdekképviseleti szervezet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Kolompár Orbán úgy fogalmazott: el kell temetni a cigányság húszéves nyomorát, ezért arra kérik a megalakuló Országgyűlést és a kormányt, hogy a cigánykérdésben konszenzuson alapuló megoldásokkal javítsák a népcsoport fogalakoztatási, lakhatási, oktatási, egészségügyi helyzetét. Ehhez egy 76 oldalas, általuk kidolgozott programtervvel kívánnak segítséget nyújtani, mint ahogy azt az elmúlt időszak valamennyi kormányának megtették - fűzte hozzá.

Az OCÖ elnöke szerint Magyarországon nincs romapolitika, a cigányság 50 éve nem tudja megfogalmazni érdekeit, ezért összefogásra, a népcsoport öntudatra ébredésére van szükség, mert addig, amíg a romák élethelyzetének javításában nem lesz konszenzus, az ország sem tud előrelépni.

Ebből a szempontból pedig mindegy, hogy ki a kormányfő, mely párt alakít kormányt, ugyanis „a cigánytelepen nincs bal és jobboldali politika, ott az éhség és a nyomor az úr" – tette hozzá.
A roma politikus úgy fogalmazott: az összefogás, a közös gondolkodás, a társadalmi béke megszilárdítása, a szélsőségek visszaszorítása lesz a következő évek legfontosabb feladata, és az OCÖ, "mint a kormány első számú, legitim tárgyalópartnere" erre készen áll.

Elmondta, a kétharmados többséggel kormányzó erőtől a választójogi törvény módosításával a kedvezményes mandátum visszaállítását, a kisebbségek parlamenti képviseletének sürgős megoldását kérik, mert a radikális erők főleg vidéken erősek, ahol nincs helyi képviseletük a települési önkormányzatokban a cigányoknak.

Kolompár Orbán szerint radikális átszervezésre van szükség a közmunkák területén; elképzeléseik szerint a fiatalokat 24-25 éves korukig tartanák bent az oktatási rendszerben, majd a 25-50 év közöttiek piacképes szakképzésekben, foglalkoztatásban vennének részt, míg közmunkát csak az 50-60 év közöttiek végeznének.

Úgy látja, a nyugdíj előtt állók a környezetvédelemben, a "telepszerű lakókörnyezetek" egészségügyi és higiéniás ellátásban is segítséget nyújthatnának.Az állami beruházásoknál pozitív diszkriminációt alkalmaznának abban az esetben, ha a pályázók roma vállalkozókat alkalmaznának.

Az oktatásról, mint az ország és a cigányság hosszú távú befektetéséről szólva azt mondta, kvótarendszer bevezetését tartják szükségesnek a felsőoktatásban. Szerinte az oktatási szegregációt csak akkor lehet felszámolni, ha az iskolák infrastrukturális fejlesztése, a tanárok képzése megtörtént, és lesz pénzük a szülőknek iskolába járatniuk gyermekeiket.

A szociális ellátórendszerrel kapcsolatban Kolompár Orbán igazságos szociális háló kiépítése mellett érvelt. Úgy véli, a Fidesz-kormány tervei szerinti családi adózás a munkanélküli romák és nem romák szemszögéből „katasztrófát jelent”. Az OCÖ úgy véli, meg kell szüntetni az alanyi jogon járó családi pótlékot, és ha egy család egy főre eső jövedelme meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj háromszorosát, már nem járna ez a támogatás.

A nyugdíj összegét 200 ezer forintban maximálnák. Kolompár Orbán közlése szerint a telepfelszámolást egy hosszabb távú programban képzelik el, amely során felkészítenék a nem roma lakosságot is a kölcsönös elfogadásra, ezzel erősítve a társadalmi békét. Meggyőződése, ha az embereknek van munkája, a házak és utcák „nem putrisodnak el”, gyermekeket nem veszik állami gondozásba, nem kapcsolják ki a közműveket.

Folytattatnák a romák körében, a cigánytelepeken és az iskolákban a rákszűrést, és azt akarják elérni, hogy minden ember egyforma, minőségi ellátást kapjon, amely nem az emberek anyagi helyzetétől függ. Az OCÖ azt kéri a következő kabinettől, hogy a Hit gyülekezetét is támogassa az állam, ahová már egyre nagyobb számban tartoznak a romák.

Arra kérik az új kormányt, hogy a gyülekezési törvény és a gyűlöletbeszéd módosításával még határozottabban lépjen fel a kirekesztő megnyilvánulásokkal szemben, mert, mint Kolompár Orbán mondta, „amíg masírozás és félelem van, nem lesz társadalmi béke”.

Az ellen folyó bírósági eljárásokra utalva azt mondta, ez a program a cigányságról, gyermekeink jövőjéről és nem Kolompár Orbánról szól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását