2024. május 5. - Györgyi

Kényszermunkán az Orbán-kormány

Újabb, sokadik csúcsát dönti a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Az újdonság csupán annyi, hogy ezzel a magaslattal már nem a Bajnai féle "válságkezelő"-, hanem az Orbán Viktor által vezetett "nemzeti ügyek" kormánya kényszerül megbirkózni. Méghozzá gyorsan.
2010. április 28. szerda 16:17 - Nagy András
Nem bír megállni a munkanélküliség növekedése Magyarországon. A statisztikai hivatal egy halvány tavaly tavaszi javulást leszámítva lassan két éve csak rosszabbodó adatokat közöl. A munkanélküliségi ráta 2010 januárja és 2010 márciusa között már 11,8 százalék volt, ezzel a mutató 16 éve nem látott szintre emelkedett.

A foglalkoztatás csökkenése a világban mindenütt megfigyelhető, és javarészt a gazdasági válság legfájdalmasabb melléhatása – szokás mondani. A probléma közös tehát, a kihívásra adott válaszok ugyanakkor országonként jelentős eltéréseket is mutatnak.

A munkanélküliség csökkentése itthon, a Bajnai féle válságkezelő kormány egy éve alatt alapvetően két pillérre épült: a különböző munkahelymegtartó támogatásokra, illetve egy szociális köpenybe burkolt közmunka programra.

Ezek sikerét különböző gazdasági szervezetek, érdekképviseletek, szociológusok, na meg az ellenzék időről vita tárgyává tette, ám Bajnai Gordon és kormánya tagjai a mai napig azt mondják, gyorsan és a lehetőségekhez képest hatékonyan tompították az ugrásszerű elbocsátások okozta társadalmi krízist.

Jó helyen, az utolsó pillanatban beszélt Orbán

Közel félmillió papíron is állástalan ember
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentése szerint a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 719 ezer, a munkanélkülieké 498 ezer fő volt az első negyedévben. Ezt megelőzően 1994 első negyedévében volt a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, akkor 11,5 százalékon állt. A 2009 december–2010 február időszakban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 726 ezer, a munkanélkülieké 479 ezer volt, ami 11,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett.
KSH
Maga a miniszterelnök március elején nyilatkozott, állami támogatással mintegy 100 ezer munkahely megtartásához járult hozzá a kormány az elmúlt tíz hónapban, az Út a munkához program pedig további 100 ezer embernek kínált legalább átmenetileg foglalkozási lehetőséget. Bajnai Gordon szerint a programot minden évben célszerű lenne megismételni.

Májustól azonban a Fidesz személyében régi-új kormánya lesz Magyarországnak, és kevéssé valószínű, hogy Orbán Viktorék a korábbi munkahelyteremtő, illetve megtartó módszerek mellett törnének lándzsát, miután az elmúlt évben mást se tettek, mint a Bajnai-adminisztráció szerencsétlenkedését hangsúlyozták.

Más kérdés, hogy már arról nagyságrendekkel kevesebb szót ejtettek, hogyan, milyen módon kívánják elérni a munkaerőpiac keresleti oldalának élénkülését, illetve végső soron ugye az egymillió új munkahely létrehozását. Amit meg a programjuk mond, az legfeljebb amolyan erkölcsi útmutató, hogy a XXI. századi kalózeposz első részének klasszikus mondatát idézzük.

A két forduló között ugyanakkor – némi meglepetésre – a párt talán két legbefolyásosabb embere is késztetést érzett arra, hogy a korábbiaknál részletesebben szóljon a leendő kormány munkahelyteremtő stratégiájáról. Múlt hét csütörtökén előbb Kósa Lajos Salgótarjánról, maga Orbán Viktor pedig Miskolcról üzent. (Igen, a helyszínek nem véletlenül azok, amik.)

Gyorsan és sokat – de hogyan?

400 milliárd plusz a gatyazsebekben
Csökkentettük a munkavállalók és a vállalkozások adóját. A vállalkozások zsebében hagytunk 400 milliárd forintot idén. Csökkentettük a járulékokat, a munkára rakódó terheket. Egy átlagos bérrel rendelkező munkavállaló zsebében nettó hatheti bérrel több marad idén, mint korábban. Ez másfél havi plusz jövedelmet jelent 2010-ben, azonos bruttó bér mellett. Így jobban megéri dolgozni, illetve többet dolgozni. A segélyből élőket is igyekeztünk visszavezetni a munka világába. (Bajnai Gordon 2010.03.03-án, Pakson)
Az ország frissen felkért leendő miniszterelnöke a borsodi megyeszékhelyen arról beszélt, „a Fidesz a mostani szétszórt és széttagolt közmunkaszervezés helyett regionális és országos közmunkaprogramot fog hirdetni”.

Azt mondta, az embereket a közmunkaprogrammal nemcsak arra szeretnék rávenni, hogy valamit tegyenek, hanem célzottan a nemzetgazdaság érdekének dolgozzanak. Példáként az árvízvédelmet, a csatornázást, a belvízvédelmet említette. Hangsúlyozta, hogy sokkal összefogottabb, koncentráltabb és fejlesztésközpontú lesz a közmunkaprogram.

A 10 év, egymillió új munkahely kissé merésznek tűnő tervével kapcsolatban azt mondta, azzal „nem is igen várhatunk tíz évig. Az országnak ebben a térségében (Északkelet-Magyarország – a szerk.) gyorsan kell létrehoznunk nagyon sok munkahelyet. Részben a közmunkák megszervezésével, részben adócsökkentés segítségével.”

Kósa Lajos, ha lehet, még elnökénél is keményebb nyilatkozatot tett. A Fidesz alelnöke csütörtökön Salgótarjánban sajtótájékoztatón azt mondta: az a „műfaj”, hogy 3,8 millió ember tart el 10 milliót, véget ért.

Legalább 10 évbe telhet, de el kell érni azt, hogy egymillió új munkahely létesüljön, és olyan közmunkarendszert kell kialakítani, hogy aki a szociális rendszer ellátására szorul, segítsen annak a közösségnek, aki rajta segít - közölte Debrecen fideszes polgármestere.

„Senki nem kerülhet az utcára, senki nem maradhat étel nélkül, mindenki gyerekének biztosítjuk az oktatást, de mindenkinek tudni kell, hogy egy olyan országra mondtak a magyarok döntő többségben igent, amelyben mindenkinek dolgozni kell” – szögezte le a debreceni polgármester.

Bajnai kívánsága aligha teljesül

Kiderült, a Fidesz nem az Út a munkához hasonló programot akar kiépíteni, mert mint Kósa polgármester mondta, „ott a cél az volt, hogy kevesebben éljenek segélyből, de közben nőtt a rendelkezésre állási támogatottak száma, és nem is olyat, ahol a munkanélküliség tartóssá válik, mert olyanok a jogviszonyok, hogy az embereknek nincs is kedvük munkát keresni.”

Ezek szerint tehát a Fidesz egyrészt gyors (már az idén érzékelhető) adócsökkentéssel, másrészt a szocialistákénál átgondoltabb, a reálgazdasághoz közelebb álló közmunkaprogrammal kíván megálljt parancsolni a munkanélküliség évek óta egyre fenyegetőbb rémének.

Sok sikert hozzá!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását